StoryEditor

Odpad na komerčné využitie

05.03.2003, 23:00

Z tristo miliónov korún, ktoré v uplynulom roku investovala akciová spoločnosť Železiarne Podbrezová do výroby, informačných technológií a akcií stavebného charakteru, viac ako 71 mil. Sk smerovalo do najvýznamnejšej a zároveň najzložitejšej investičnej akcie podniku -- rekonštrukcie regenerácie kyseliny chlorovodíkovej v ťahárni rúr 2.
Prevádzku so zastaranou technológiou, ktorá už nevyhovovala novej legislatíve v oblasti životného prostredia, odstavili po dvadsiatich dvoch rokoch koncom vlaňajšieho júla a do rutinnej prevádzky po modernizácii uviedli vo februári tohto roku. Všetky demontážne, montážne a rekonštrukčné práce sa realizovali za plnej prevádzky ťahárne. Opotrebovanú kyselinu chlorovodíkovú železiari vozili na regeneráciu do spoločnosti U.S. Steel Košice.
Nová zahraničná technológia je vysoko výkonná a v porovnaní s predchádzajúcou sú v nej nainštalované dva nové technologické uzly. Zariadenie účinne zachytáva plynný chlórovodík, chlór a zvyšky prachového železa. Uplatnenie dokonca nájde aj oxid železitý, ktorý vzniká ako odpad v procese regenerácie kyseliny chlorovodíkovej. Ide o tmavočervenú substanciu veľmi jemnej zrnitosti, ktorá sa dá využiť v elektrotechnickom i chemickom priemysle. Môžu sa z nej vyrábať permanentné magnety. O kúpu tohto vedľajšieho produktu prejavilo záujem už šesť potenciálnych zákazníkov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 19:59