StoryEditor

Vznikla Slovenská asociácia malých podnikov

12.07.2002, 00:00
Presadzovať práva malých podnikateľov v oblasti legislatívneho prostredia, posilnenia postavenia a zvýšenia ich konkurencieschopnosti si kladie za cieľ Slovenská asociácia malých podnikov (SAMP). Chce tiež pomáhať internacionalizácii a prieniku malých podnikateľov na nové trhy v rámci zjednocujúcej sa Európy. Zakladajúci snem novej asociácie sa uskutočnil 3. júla. "Podnetom na vznik takejto organizácie boli neustále pripomienky zo strany malých podnikateľov, hlavne ´mikropodnikateľov´, živnostníkov - samozamestnávateľov, hlavne k nezohľadňovaniu ich oprávnených požiadaviek," uviedol pre HN tajomník SAMP Ing. Slavomír Kuchta.
Zakladajúcimi členmi Slovenskej asociácie malých podnikov sa stali profesijné cechy združujúce malých podnikateľov z oblasti ekonomiky, informatiky, manažmentu, elektrotechniky. Boli to Slovenský cech informatiky, účtovníctva a manažmentu a Cech elektrotechnikov Slovenska.

Podľa predstaviteľov asociácie súčasné problémy malého podnikania možno uviesť v niekoľkých bodoch:

- Pretrvávajúce legislatívne nerovnoprávne postavenie malého podnikateľa voči zamestnancovi (v daňových sociálnych zákonoch, prakticky v celej legislatíve), ktoré sa nerieši už niekoľko rokov a prakticky prežíva od prvopočiatkov podnikania v roku 1990. Môžeme povedať, že dochádza k určitej diskriminácii fyzickej osoby živnostníka.

- Pretrvávajúce nerovnoprávne postavenie v oblasti daní voči právnym osobám.

- Pretrvávajúce vysoké daňové a finančné zaťaženie. Vychádzajúc zo štatistík za posledných desať rokov, zaťaženie malých podnikateľov nemá klesajúcu tendenciu. Hovoriť o podpore malých podnikateľov je podľa SAMP iluzórne, pretože sa neprejavuje v znížení finančného zaťaženia. Malému podnikateľovi, keď sa spočítajú všetky daňové a odvodové povinnosti, ostáva málo finančných prostriedkov na jednoduchú reprodukciu. Podnikateľ žije často z podstaty, často na dlh, pričom mu ekonomika nedovoľuje rozvoj.

- Stále pretrváva nestabilita ekonomického a legislatívneho pozadia, čoho dôsledkom malý podnikateľ časté zmeny nestíha zaregistrovať. Svedčí to o "kvalite" zákonov (často dochádza k zmene zákona aj niekoľkokrát ročne).

Slovenská asociácia malých podnikov sa chce angažovať hlavne v zastupovaní širokej základne malých podnikateľov. S týmto cieľom v súčasnosti oslovuje ďalšie profesijné združenia a cechy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 02:07