StoryEditor

Vyjadrenie ZDPS k majetkovým priznaniam

13.01.2002, 23:00
Autor:
HNHN

Združenie daňových poplatníkov Slovenska (ZDPS) nesúhlasí s formou, akú zvolilo Ministerstvo financií Slovenskej republiky pre boj proti praniu špinavých peňazí a daňovým únikom, zavedením povinných majetkových priznaní pre všetkých občanov Slovenskej republiky.
Majetkové priznania sú len ďalšou z foriem prenasledovania a šikanovania bežných občanov štátnymi úradníkmi, ktorá sa takmer s úplnou istotou minie svojím účinkom. Presadená forma majetkových priznaní (ktorých cieľom podľa Ústredného daňového riaditeľstva je "podchytenie nezdaneného, bezprácne a ľahko získaného majetku") vytvára zbytočnú záťaž pre milióny bežných občanov. Namiesto zamerania sa na boj so skutočnou hospodárskou kriminalitou veľkého rozsahu, vymáhania veľkých daňových nedoplatkov a riešenia napríklad veľkých privatizačných škandálov a korupcie, sa MF SR opäť zameralo na prenasledovanie bežných občanov.
Majetkové priznania, v ktorých občania s majetkom nad 1 500 000 Sk musia priznať i veci osobnej spotreby (ak ich úhrnná hodnota presahuje 150 000 Sk), sa dajú považovať až za ponižujúce a nedôstojné.
ZDPS je presvedčené, že tak, ako niektoré minulé opatrenia štátu, sa i zavedenie majetkových priznaní minie účinkom. Príkladom môže byť zrušenie akcií na doručiteľa, ktorého cieľom bolo odhalenie skutočných vlastníkov niektorých privatizovaných podnikov. Išlo o nesystémový krok, ktorý nepriniesol žiadne želané výsledky. Podobne ako v tomto prípade, i pri majetkových priznaniach existuje veľké množstvo spôsobov, akými sa možno vyhnúť priznaniu skutočného majetku. Je pritom viac ako pravdepodobné, že tieto spôsoby použijú práve tie osoby, ktoré mali byť pôvodným cieľom zavedenia majetkových priznaní. Tým sa majetkové priznania stanú zbytočné a jediným ich efektom je úradnícke obťažovanie bežných občanov. Práve z týchto dôvodov majetkové priznania neexistujú ani v Českej republike, ktorej legislatíva je veľmi príbuzná slovenskej.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 02:13