StoryEditor

Stavebníctvo nečaká dobrý rok

18.11.2002, 23:00
V septembri pokračoval už tretíkrát za sebou medziročný rast stavebnej produkcie. Znamená to, že je na tom toto odvetvie už lepšie?

- Situáciu v stavebníctve stále nemôžem hodnotiť inak ako krízovú. Nasvedčuje tomu skutočnosť, že v súčasnosti sa v SR realizuje iba štvrtina stavebnej produkcie v porovnaní s ČR. Pred ôsmimi rokmi naša kapacita a naše výkony tvorili polovicu z toho, čo sa urobilo v Česku. Pokiaľ ide o tohtoročný vývoj, napĺňajú sa naše negatívne predpoklady. Nebudú postavené všetky byty, o ktorých sa uvažovalo. Napĺňajú sa aj naše upozornenia, že ich bude chýbať 10- až 12-tisíc, čo je takmer ročný výpadok z programového vyhlásenia bývalej vlády. Výpadok sa týka aj diaľničnej siete, kde sa mali zrealizovať práce v objeme 10,6 mld. Sk. Nezačali sa ani dve nové investície na území Bratislavy, ktoré sa, žiaľ, odkladajú už tretí rok. Sú to úseky Staré Grunty - Lamač a Viedenská cesta - Prístavný most, na ktoré už boli naplánované prostriedky, ale napokon sa na ne nepresunuli. Napriek tomu, že sme v júni vládu SR žiadali, aby sa peniaze presunuli na rozostavané úseky, nestalo sa tak. V tomto smere možno očakávať výpadok 1,5 až 2 mld. Sk.

Aký vývoj produkcie teda očakávate na konci roka?

- Vychádzajúc z uvedených čísel a rozvoja bytovej výstavby, objem prác mierne narastie. Ťažko však hovoriť o náraste, ak ide o jedno, možno dve percentá oproti vlaňajšku, keď v roku 1999 sa produkcia v stavebníctve prepadla takmer o 26 % a v rokoch 2000 a 2001 nedošlo k takmer žiadnemu nárastu.

A budúci rok?

- Návrh štátneho rozpočtu na rok 2003 tiež nedáva stavebníctvu dobré vyhliadky. Ivan Mikloš ešte ako poverený minister dopravy hovoril o tom, že na výstavbu diaľnic treba minimálne 13,25 mld. Sk, posledné verzie návrhu štátneho rozpočtu však hovoria už iba o 8,5 mld. Sk. Ak odrátame peniaze na prípravu stavby a výkup pozemkov, tak na samotnú realizáciu prác na diaľniciach zostane približne sedem miliárd. A to predstavuje ďalší útlm výstavby diaľnic, ktorá by mohla vytvoriť priestor na zvýšenie zamestnanosti. A tak, namiesto toho, aby sme túto činnosť rozvíjali, budeme ju ďalej obmedzovať. Podobné je to v bytovej výstavbe, kde štát plánuje dať zhruba o 700 mil. Sk menej ako vlani. Nehovoriac o tom, že ani v programovom vyhlásení vlády SR a ani v štátnom rozpočte nie sú vôbec prostriedky na revitalizáciu a zatepľovanie bytového fondu.

Ide o časovanú bombu...

- Rozhodne. Jej výbuch je len otázkou času a bude záležať už len na tom, ktorú vládu to postihne. Je to obrovský rozsah prác i financií, ktoré je bezpodmienečne nutné realizovať na panelových domoch a ktoré by priniesli množstvo ďalších pracovných príležitostí nielen pre realizátorov stavby, ale i výrobcov stavebných hmôt a všetkého, čo s tým súvisí.

Pôjde podľa vás o recesiu?

- Očakávaný vývoj v investičnej výstavbe sa na budúci rok javí ako útlmový, a tým aj mimoriadne zlý pre stavebné spoločnosti i celkový rozvoj SR. Určite nemožno očakávať žiaden nárast, ako by si to vyžadovala situácia. Veď v štátnom rozpočte nie sú prostriedky ani na dokončenie štátnych budov, dokonca nie sú garantované prostriedky na realizáciu tých dohôd z oblasti životného prostredia, ku ktorým sa Slovensko zaviazalo v prístupovom procese. Nie som pesimista, hovorím len o reálnych podmienkach, ktoré sú dnes dané.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
12. apríl 2024 09:49