StoryEditor

Energetici zvyšujú tlak na neplatičov

22.10.2002, 00:00

Stredoslovenská energetika (SSE), a. s., Žilina, sa pripravuje na ďalšie otváranie trhu s elektrickou energiou. Táto čerstvo sprivatizovaná distribučná spoločnosť už uzatvorila kúpno-predajné zmluvy s Martinskou teplárenskou, a. s., Martin, Zvolenskou teplárenskou, a. s., Zvolen, a Žilinskou teplárenskou, a. s. Žilina. Zároveň podpísala zmluvu aj so Slovenskou elektrizačnou prenosovou sústavou, a. s., Bratislava, ktorá sa v rámci transformácie oddelila od Slovenských elektrární, a. s., Bratislava.
"Priblížili sme sa k zákazníkovi, zlepšili sme vzťahy s obchodnými partnermi a rozvíjame dobrú regionálnu politiku. Dôslednejšou kontrolou chceme zamedziť neoprávneným odberom elektrickej energie. Zároveň trváme na správnosti namerania skutočného odberu," povedal pre HN vedúci oddelenia pre styk s verejnou SSE Pavol Müller.
V spoločnosti ukončili racionalizáciu systému riadenia, vytvorili novú organizačnú štruktúru a prínosom je aj prehľadný marketing a zákaznícke služby. Optimálny nákup elektrickej energie riadi obchodný dispečing. Ďalšou významnou zmenou je zriadenie telefónneho zákazníckeho centra. V marci tohto roka SSE uviedla do prevádzky aj pracovisko na polopriame a priame meranie pri nákupe a predaji elektrickej energie, ktoré poskytuje kompletný servis elektromerovej činnosti. Najväčšie problémy sú s pohľadávkami, preto spoločnosť zvýšila tlak na chronických neplatičov, pričom v rámci zákona v niektorých prípadoch pristúpila už aj k prerušeniu dodávok elektriny. Implementáciou zákazníckeho systému OPEN SGC zvýšia vo firme ochranu vstupných a výstupných dát a adresnosť jednotlivých subjektov, ktoré zavádzajú do systému svoje údaje.
Stredoslovenská energetika skončila prvý polrok so ziskom 433,953 mil. Sk, pričom celkové výnosy dosiahli 7,411 mld. Sk. Podľa P. Müllera podstatnú časť výnosov predstavovali tržby pri celkových nákladoch 6,977 mld. Sk. Strategický investor Electricité de France, vlastniaci 49 % akcií, pri preberaní manažérskej kontroly nad SSE čakal na vymenovanie novej slovenskej vlády. Prvých 90 % z kúpnej ceny 142,2 mil. eur dostane Fond národného majetku SR v deň je vstupu do SSE. Zvyšných 51 % akcií zostáva držbe rezortu hospodárstva, ktorý je zriaďovateľom spoločnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 00:34