StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

14.07.2003, 00:00

Die Welt
Rešpekt pred právom a najmä pred nezávislosťou súdov je základom demokracie. Keď túto dikciu berieme ako latku posudzovania českého vnútroštátneho poriadku, tak náš sused až tak pozitívne nevyzerá. Pražská vláda síce môže mať dôvody byť verdiktom východočeského súdu, ktorý rozhodol na základe Benešových dekrétov vrátiť grófovi Kinskému odobraté lesy, podráždená. Vrátenie pozemku totiž môže byť precedensom oveľa širšieho odškodnenia. Vznikajú však pochyby nad tým, ako miestna politická trieda chápe právo, keď česká vláda rozmýšľa nad tým, ako zhora zabrániť, podľa jej názoru nesprávnej interpretácii sporných prezidentských dekrétov z roku 1945. Jednoducho a jasne, chceli by najvyšší súd povinne zaviazať, aby mal "jednotný právny názor", ktorým by sa zmenilo aj rozhodnutie v kauze Kinsky. V žiadnom prípade totiž nemôže dôjsť k zjemneniu Benešových dekrétov. (Beneš, Gernos Facius, 12. 7.)

Los Angeles Times
Každý, kto miluje niekoho s vážnou duševnou chorobou, ako Dolli Albertová, žije s určitou dávkou strachu. Strach, ktorý je založený na tom, že správanie milovanej osoby závisí od užívania liekov a vedomia, že ak to nespraví, nemôžete si byť jeho správaním istý. V tom najlepšom prípade ide iba o nezvyčajné správanie. V tom horšom sa môže stať niečo podobné, čo urobil nedávno 30-ročný muž, ktorý mávajúc mečom vošiel do potravín v mestečku Irvine, zabil dvoch ľudí a troch ďalších zranil. Nakoniec ho policajti zastrelili. Vyšetrovaním sa zistilo, že muž trpel manickou depresiou a schizofréniou. V jeho dome totiž našli fľaštičky liekov. Aj syn Dolli Albertovej bojoval s duševnou chorobou niekoľko rokov. Nikdy síce nemal smrtonosné myšlienky, no jeho nevyspytateľné správanie bolo príčinou jej mnohých bezsenných nocí predtým, než sa podrobil úspešnej liečbe. (Alarmujúca realita duševnej choroby, Dana Parsons, 13. 7.)

Predchádzajúci monitor

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:30