StoryEditor

Keď sa tichí spoločníci nahlas pohádajú...

06.03.2002, 23:00

Dňa 31. decembra 2001 uverejnili Hospodárske noviny článok redaktora Ivana Špániho pod titulkom Zlý rok jedného mečiarovského bieleho koňa, ktorý bol vyvrcholením série článkov (zo 2. 11. a 23. 11.) o situácii po privatizácii novozámockého Elektrosvitu. Viacero informácií pochádza od bývalého dlhoročného redaktora denníka Pravda a donedávna aj konateľa spoločnosti UNICO TRADE, s. r. o., JUDr. Milana Španíra. Z článku vyznieva akoby privatizátori Elektrosvitu "zneužili" nič netušiaceho, mimochodom, právnika, na vlastné obohatenie, a ako sa JUDr. Španír teraz cíti sklamaný a podvedený.
Som jedným z tichých spoločníkov UNICO TRADE, s. r. o., a predseda Predstavenstva akciovej spoločnosti ELSVIT Nové Zámky, lebo z môjho pohľadu ide o poškodzovanie dobrého mena právnickej osoby a za zásah do mojej dobrej povesti.
JUDr. Španír ako "vierohodný" prameň (Mgr. Jozef Šutka ho ešte pred uverejnením článkov o Elektrosvite redakcii uviedol ako svojho právneho zástupcu i právneho zástupcu Elektrosvitu, ktorý ho bude zastupovať pri eventuálnych sporoch s redakciou -- pozn. redaktora Ivana Špániho) okrem iného zabudol pána redaktora informovať, že prejavil slobodnú vôľu pri podpise zmluvy o tichom spoločenstve v spol. UNICO TRADE, s. r. o., a že nebol do ničoho nútený. (JUDr. M. Španír tvrdí opak -- pozn. redakcie). Pri svojom právnickom vzdelaní si musel plne uvedomovať dôsledky svojho konania. V novembri 2001 vyšli najavo niektoré jeho netransparentné praktiky, v dôsledku čoho sa dopustil porušenia zmluvy o tichom spoločenstve. Pán Španír ako konateľ stratil dôveru tichých spoločníkov a tí žiadali od neho vysvetlenie, ktorého sa im nedostalo. Následnú návštevu v mieste bydliska chápal JUDr. Španír ako "prepad" (tak sa to uvádza aj v článku z 21. 11. 2001 a rovnako v článku z 31. 12. 2001) a zalarmoval políciu. Konanie tichých spoločníkov nebolo kvalifikované ako protiprávne.
Zásadne sa staviam proti formulácii v článku Zlý rok jedného mečiarovského bieleho koňa, cit.: "Už 21. októbra tichí spoločníci vo firme Unico Trade -- Mgr. Jozef Šutka, Ing. Karol Šátek a JUDr. Peter Rajňák -- ho vyzvali a násilím sa ho pokúšali donútiť, aby im vydal pečiatky a všetky dokumenty a úkony vykonával iba s ich písomným súhlasom." Tieto údaje sú nepravdivé a poškodzujú moje dobré meno, ako aj meno a dobrú povesť ostatných tichých spoločníkov, odhliadnuc od toho, že zverejnením mien tichých spoločníkov boli porušené ustanovenia Obchodného zákonníka. Ja ani ďalší tichí spoločníci sme pána Španíra do ničoho násilne nedonucovali. Naše oprávnenie vyžiadať si pečiatky a príslušné dokumenty spoločnosti Unico Trade vychádzalo zo zmluvy o tichom spoločenstve uzavretej s pánom Španírom v júni 2001.
Vykonštruované a účelovo vymyslené údaje obsahuje aj piaty odsek uvedeného článku: "Mesiac po tom ho vraj opili a dali mu podpísať zápisnicu z údajného valného zhromaždenia Unico Trade a zmluvu, že firmu predal synovi "tichého spoločníka" Martinovi Šutkovi za 100-tisíc korún. Šutka potom Španírovi 26. novembra podpísal vyhlásenie, že mu peniaze uvedené v zmluve nedal, na druhý deň ho však odvolal s tým, že ho podpisoval iba "pro forma" -- kvôli Španírovej rodine, aby si myslela, že peniaze naozaj nedostal. M. Šutka teraz tvrdí, že peniaze odovzdal M. Španírovi pred svedkami, vyhlasuje sa za jediného spoločníka firmy Unico Trade. A M. Španír posiela trestné oznámenia... a má strach, čo bude ďalej, lebo sa mu vyhrážajú. (Redakcia to môže doložiť aj písomnými -- navzájom sa popierajúcimi -- vyjadreniami M. Šutku.)
Opäť ide o zlátaninu neprávd a poloprávd. Je pravda, že môj syn po častiach odkúpil obchodný podiel M. Španíra vo firme Unico Trade, ale nikto ho neopil ani nijako neovplyvňoval jeho vôľu a neobmedzil jeho zmluvnú slobodu. Milan Španír urobil všetky úkony spojené s prevodom obchodných podielov vedome, slobodne a vážne. Nakoľko prevod bol odplatný, Španírovi bolo vyplatené dvakrát po 100-tisíc Sk. Napriek tomu sa pokúša o podvod a vyhlasuje, že časť peňazí nedostal.
Ako dostačujúci dôkaz azda obstojí, že Okresný súd v Nitre povolil na základe predložených listín zápis zmien do obchodného registra a Martin Šutka od 18. januára 2002 de facto aj de iure figuruje v OR ako jediný spoločník firmy Unico Trade so splateným vkladom 200-tisíc Sk. Španírovi sa žiadna z menovaných osôb nevyhrážala.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 03:16