StoryEditor

Z. Tůma: Česká koruna sa bude posilňovať

02.04.2003, 00:00

Česká koruna by sa podľa Zdenka Tůmu, guvernéra Českej národnej banky, mala v najbližších rokoch aj naďalej posilňovať. Tlaky na nominálnu, ale i reálnu apreciáciu budú však nižšie ako sa očakávalo pred niekoľkými rokmi. Dôvodom na posilňovanie sa českej meny, ale aj ďalších stredoeurópskych mien, je rastúca produktivita a výkonnosť ekonomík kandidátskych krajín, ktoré rastú rýchlejšie ako v členských krajinách Európskej menovej únie. Ekonomika eurozóny vzrástla vlani iba o 0,9 %, pritom v tomto roku možno neporastie ani takýmto tempom. Vstup do eurozóny by podľa guvernéra ČNB nemal spôsobiť ČR žiadny ekonomický šok. Zmeny, ako, napríklad, harmonizácia nepriamych daní či zavedenie colnej politiky Európskej únie, môžu mať nezanedbateľný, avšak jednorazový dosah na infláciu v ČR.
Posilňovanie českej meny očakávala aj analytička Volksbank Markéta Šichtařová. Podľa nej nie je totiž ekonomický dôvod, aby bol vzájomný výmenný kurz českej koruny a spoločnej európskej meny nad úrovňou 32 CZK/1 EUR. Výlety kurzu nad túto úroveň -- stalo sa tak aj v pondelok a včera -- sú iba náhodné a krátkotrvajúce. Takýto kurz českej meny je totiž veľmi atraktívny pre špekulantov, ktorí ju na tejto úrovni okamžite začnú nakupovať s nádejou na budúce zhodnotenie jej kurzu, a teda aj zvýšenie svojich ziskov. Posilňovanie českej meny by sa s krátkodobého hľadiska malo zastaviť na úrovni 31,50 CZK/1 EUR. V horizonte niekoľkých týždňov by jej kurz mal kolísať v rozpätí 31,30 -- 31,90 CZK za jedno euro. V druhej polovici tohto roku, keď by sa česká ekonomika mala začať oživovať, by sa mena mala začať postupne posilňovať a koncom roka by mala byť na úrovni 30,30 CZK/1 EUR. Pre českých vývozcov to však znamená, že by si mali včas zaistiť kurz domácej meny pre všetky kontrakty, ktoré majú splatnosť neskôr ako v polovici tohto roku.
Včera česká mena najskôr nadviazala na pondelkový vývoj -- pohybovala sa nad 32 CZK/1 EUR, potom sa však situácia obrátil a uzatvárala sa na 31,98 CZK/1 EUR. Oproti americkému doláru sa koruna držala v rozpätí 29,30 -- 29,45 CZK/1 USD.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 11:41