StoryEditor

Minister Hoon odmietol chrániť zbrojného experta Kellyho

Britský minister obrany Geoff Hoon ignoroval rady, aby zabránil zverejneniu mena zbrojného experta Davida Kellyho ako informačného zdroja stanice BBC len niekoľko dní pred vedcovou smrťou. Odhalilo to včera vyšetrovanie o príčine samovraždy vedené lordom Hutoonom. Kellyho informácie poslúžili BBC na reportáž, v ktorej padlo obvinenie vlády zo zavádzania verejnosti o hrozbe irackých zbraní. A tak sa Kelly stal kľúčovou postavou sporu medzi vládou a BBC. Toto odhalenie nepochybne predstavuje tlak na Hoona, verného spojenca premiéra Tonyho Blaira, ktorý taktiež bude vypovedať v tomto prípade.
Z memoranda vyplýva, že jeden vysoko postavený predstaviteľ ministerstva obrany odporučil Hoonovi "aby nevyhovel požiadavke zahraničného výboru parlamentu, aby Kelly vypovedal". Hovorí sa v ňom, "aby (Kellyho) neprezradili verejnosti." Hoonov úrad však odpovedal, že takejto požiadavke je náročné nevyhovieť. Kelly napokon pred výbor predstúpil 15. júla a o dva dni neskôr spáchal samovraždu.
Kellyho šéf Bryan Wells pritom vo svojej výpovedi povedal, že "vyjadril isté obavy o publicitu, ktorú by spôsobilo verejné vypočúvanie pred zahraničným výborom".
Britský zbrojný expert sa priznal svojim nadriadeným z ministerstva obrany, že meno premiérovho poradcu a vedúceho tlačového odboru Alastaira Campbella spomenul v súvislosti s vládnou správou o irackých zbraniach reportér BBC Andrew Gilligan, dodal Wells. Keď Gilligan spomenul Campbella, Kelly podľa Wellsa povedal, že to nemôže komentovať.
Podľa Wellsa sa však Kelly necítil nepríjemne, keď vyšlo najavo, že bol Gilliganovým zdrojom. Naopak, na schôdzkach s Wellsom a personálnym riaditeľom ministerstva obrany Richardom Hatfieldom, ktoré sa konali 4. a 7. júla, pôsobil vyrovnane. Na týchto schôdzkach sa diskutovalo o porušení pravidiel ministerstva a obaja nadriadení Kellyho varovali, že bude možno potrebné vydať vyhlásenie o jeho stretnutí s Gilliganom. Kelly bol vraj spokojný s náčrtom tohto vyhlásenie.
Prekvapenie tiež priniesla nahrávka novinárky BBC Susan Wattsovej z 30. mája, ktorá je potvrdením tézy, že britská vláda preháňala čo sa týka nebezpečenstva irackých zbraní. Kelly počas rozhovoru vyjadril výhrady k vládnej správe o stavu zbraní hromadného ničenia v Iraku. Zvlášť pokiaľ ide o tvrdenie, že Bagdad je schopný rozmiestniť tieto zbrane do 45 minút.
"Vedel som o znepokojení, ktoré toto tvrdenie (o 45 minútach) vyvolalo. Je to tvrdenie, ktoré vzniklo a ktoré dostalo prehnané rozmery. Zúfalo hľadali informácie," povedal Kelly. Hovoril tiež o nezhodách medzi tajnými službami a premiérovým úradom. "Nemyslím si, že by boli vedome nepoctiví. Domnievam sa, že si len myslia, že široká verejnosť to takto ocení," vysvetlil Kelly.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 18:06