StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

16.05.2002, 00:00

The Times
Vďaka dohode, ktorá sa dosiahla na stretnutí šéfov diplomacií krajín NATO v Reykjavíku, zasadne 19 členských krajín v novej rade spolu so svojím bývalým nepriateľom Ruskom. Dôsledky tohto kroku sú závažné. Rozšírenie NATO o ďalšie členské krajiny Varšavskej zmluvy už nebude tŕňom v oku Moskvy. Ak by Rusko získalo namiesto výkonnej poradnú úlohu, považovalo by zaradenie pobaltských republík medzi popredných kandidátov na členstvo na novembrovom summite aliancie v Prahe za krok priamo ohrozujúci jeho záujmy. Teraz dal ruský minister zahraničných vecí Igor Ivanov jasne najavo, že Moskva nemá s rozšírením NATO žiadne problémy. Namiesto ohrozenia stability zvýšením napätia v Európe môže teraz rozšírenie predstavovať to, čo jeho zástancovia zamýšľali -- a síce priniesť bezpečnosť, stabilitu a v konečnom dôsledku väčšiu prosperitu do strednej a východnej Európy.
(Nová aliancia, editorial, 15. 5.)

Právo
Zriadenie novej Rady NATO -- Rusko približuje Európu o niečo bližšie projektu celistvého a kooperujúceho kontinentu bez deliacich čiar, čo vždy bolo a je trvalou súčasťou slovníkov amerických vlád i Severoatlantickej aliancie. Nové fórum je zatiaľ iba pokusom. Napriek tomu ide o vykročenie logickým smerom. Inak by sa totiž aliancia pomaly, ale ist stotožnila so schizofréniou organizácie, ktorá síce hovorí o otvorenosti, ale v skutočnosti zostáva uzatvoreným vojenským blokom.
(Dvojdom NATO -- Rusko po strechou, Jiří Roškot, 15. 5)

Le Monde
Keď sa americký prezident George W. Bush pred rokom stretol s Vladimirom Putinom, oznámil, že by s ním chcel spraviť naozaj niečo historické. Dohoda o jadrovom odzbrojení, ktorú obidvaja prezidenti podpíšu 24. mája, je jasným krokom v tomto smere. Po 11. septembri Rusko už nie je protivníkom ale spojencom v boji proti "osi zla" a terorizmu. Západní spojenci dokonca dávajú Rusku hlas v novom orgáne, ktorý bude rozhodovať o otázkach európskej bezpečnosti. Európania, ktorí boli počas studenej vojny zovretí medzi dvoma "veľkými", by sa mali tešiť z tejto novej klímy... Mali by sa pritom však aj pýtať, či os Bush -- Putin nezredukuje ich úlohu iba na figurantov.
(Os Bush -- Putin, editorial, 15. 5.)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 21:23