StoryEditor

Z jednopercentnej dane dostalo najviac zdravotníctvo

22.10.2002, 00:00

Zatiaľ len 64 organizácií prejavilo ku včerajšiemu dňu záujem uchádzať sa v budúcom roku o 1 % zo zaplatenej dane z príjmu fyzických osôb. Registrácia mimovládnych neziskových organizácií, ktorým sa môže aj v budúcom roku poukázať 1 % dane z príjmu fyzických osôb, trvá už od začiatku septembra a skončí sa 15. decembra tohto roka. Na tlačovej besede to včera uviedla členka prezídia Notárskej komory SR Jana Hunová. O tohtoročné percento z dane z príjmu fyzických osôb prejavilo záujem 4 035 organizácií. K záveru septembra tohto roku odišlo z daňovej správy na jednotlivé kontá organizácií celkovo 100 220 638 Sk a ako uviedla riaditeľka sekcie výberu daní z Daňového riaditeľstva SR Ľuboslava Chamková, daňová správa spracovala 325 839 vyhlásení daňovníkov. Definitívne údaje týkajúce sa 1 % dane budú známe v závere januára budúceho roka, kedy daňové riaditeľstvo zverejní prehľad všetkých prijímateľov 1 % dane.
Daň z príjmu fyzických osôb je pre tento rok rozpočtovaná v sume 28,5 mld. Sk. Mimovládnym organizáciám sa teda teoreticky mohlo poukázať až zhruba 285 miliónov Sk. K záveru septembra dosiahol výber dane z príjmu fyzických osôb objem 25,5 mld. Sk, čo bolo 98-percentné plnenie rozpočtového predpokladu.
Podľa prieskumu agentúry Focus, ktorý sa uskutočnil začiatkom júla tohto roku, daňovníci svoje 1 % z dane poukazovali najčastejšie zdravotníctvu. Sem smerovalo až 29,7 % z celkovej vyše 100-miliónovej sumy. Do školstva išlo 18,9 %, na šport detí, mládeže a zdravotne postihnutých občanov 12,6 %, do sociálnej sféry 9,6 %, kultúry 7,1 %, cirkvám 5,7 %, na životné prostredie 4,1 %, atď. Najviac, až 63 % tých, ktorí poukázali 1 %, podporilo organizácie v mieste svojho bydliska. Organizácie s celoslovenskou pôsobnosťou podporilo vyše 20 % respondentov. Z prieskumu teda vyplynulo, že svoj finančný príspevok poukázali daňovníci v prospech takej organizácie, ktorej činnosť poznali a ktorej dôverujú. O možnosti poukázať 1 % zo svojej dane niektorej mimovládnej organizácii vedelo 71 % opýtaných, 29 % informácie o tom nemalo. Miera informovanosti daňovníkov bola priamo úmerná ukončenému vzdelaniu. Zatiaľ čo iba 50 % občanov so základným vzdelaním vedelo o tejto možnosti, z ľudí so stredným odborným vzdelaním to bolo 70 %, z ľudí s maturitou 88 % a spomedzi vysokoškolsky vzdelaných ľudí bolo o 1 % dani informovaných až 92 %.
Mimovládne neziskové organizácie, ktoré majú záujem uchádzať sa o 1 %, sa môžu registrovať u ktoréhokoľvek notára. Nanovo zaregistrovať sa musia aj tie, ktoré už tohto roku boli prijímateľmi 1 %. Zákon dal mimovládnym organizáciám možnosť uchádzať sa o 1 % z dane po prvýkrát tohto roku a priniesol tak nové možnosti doplnkového financovania mimovládnych organizácií. Občan - daňovník 1 % poukazuje prijímateľovi, ktorý je vedený v centrálnom registri. Môže ho poukázať len v prospech jednej právnickej osoby, sumu nemožno rozdeliť medzi viacerých a jej výška musí byť minimálne 20 Sk. V tomto roku sa okruh subjektov, ktoré môžu poukázať 1 %, rozšíril aj o právnické osoby. Tie budú mať po prvý raz túto možnosť poukázania 1 % až v roku 2004 za zdaňovacie obdobie 2003. Špeciálna webovská stránka www.rozhodni.sk poskytuje všetky základné informácie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 00:13