StoryEditor

Zlepší sa situácia v zásobovaní pitnou vodou

05.12.2002, 23:00

Riadiaci výbor Európskej komisie (EK) pre program ISPA schválil pre Slovensko päť vodohospodárskych projektov s celkovými investičnými nákladmi 107,590 mil. eur, z ktorých EK uhradí 57,338 mil. eur. Podľa vyjadrenia hovorkyne ministerstva životného prostredia Kataríny Kubíkovej v tejto sume nie sú zahrnuté náklady na technické asistencie pri transformácií vodární a kanalizácií na vodárenské spoločnosti a na protipovodňové projekty.
Celkové náklady projektu zásobovania južnej časti okresu Veľký Krtíš pitnou vodou predstavujú 28 mil. eur, z toho ISPA poskytne 19,6 mil. eur, čo je 70 % prostriedkov. Konečným príjemcom je Stredoslovenská vodárenská spoločnosť, a. s., Banská Bystrica. Vyrieši sa tým nedostatok pitnej vody v oblasti s najrozsiahlejším znečistením zdrojov podzemnej vody. Zásobovanie pitnou vodou a odkanalizovanie Juhovýchodného Zemplína si vyžiada celkové náklady 25,9 mil. eur, z toho grant ISPA predstavuje 16,5 mil. eur, čiže 70 % investície, pričom konečným príjemcom sú Východoslovenské vodárne a kanalizácie, š. p., Košice. Ide o výstavu vodovodnej siete, ďalších vodohospodárskych objektov a rekonštrukciu čistiarne odpadových vôd (ČOV) v Michalovciach.
Severoslovenské vodárne a kanalizácie (SeVak), š. p., Žilina, pripravili tri projekty v rámci rozvojového programu Očistenie Váhu -- odkanalizovanie oblasti v pôsobnosti podniku. Projekt Horný tok Váhu -- ekologizácia regiónu Liptov obsahuje rekonštrukciu mestskej kanalizácie v Liptovskom Mikuláši, Liptovskom Hrádku a v Liptovskom Jáne. Celkové rozpočtové náklady sú 10,5 mil. eur. V Žiline ide o intenzifikáciu ČOV a rozšírenie kanalizácie do prímestských častí. V rámci projektu sa vybuduje aj kanalizačný zberač pre obce v Terchovskej a Rajeckej doline v dĺžke 151 km. Odpadové vody sa budú čistiť v ČOV Žilina a na kanalizáciu by sa malo napojiť 49 tis. obyvateľov. Celkové rozpočtové náklady sú 23,7 mil. eur. Nosnou časťou projektu v Považskej Bystrici je rekonštrukcia a rozšírenie ČOV i kanalizácie. Intenzifikácia čistiarne odpadových vôd v meste spočíva v modernizácii biologického stupňa čistenia na systéme nitrifikácie s predradenou denitrifikáciou a odstraňovaním fosforu. Uvažuje sa aj o rozšírení kanalizácie do prímestských častí Považskej Bystrice, s celkovými rozpočtovými nákladmi 13,8 mil. eur.
"Fond ISPA pokryje polovicu nákladov, ďalšími 25 % prispeje štát a 25 % poskytne konečný prijímateľ grantu SeVak. Výstavba je rozvrhnutá na tri roky, pričom začať by sa mala v roku 2004. Do konca marca budúceho roka sa predpokladá podpísanie finančného memoranda, ktoré potvrdí financovanie a začatie výstavby. Potom podnik musí predložiť tendrovú dokumentáciu, čiže medzinárodné súťažné podmienky pre výber zhotoviteľa stavieb," povedal pre HN ekonomický námestník Severoslovenských vodární a kanalizácií Štefan Repa.
Ročná spotreba vody na obyvateľa v roku 2001 ( tis. litrov)
Bratislava 174
Západné Slovensko 108
Severné Slovensko 103
Stredné Slovensko 112
Východné Slovensko 108
Akciové spoločnosti 115
Zdroj: Výskumný ústav vodného hospodárstva

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 18:03