StoryEditor

Washington: Irak nehovorí inšpektorom pravdu

27.01.2003, 23:00

Kľúčová správa o odzbrojení Iraku, ktorú včera predložili na pôde BR OSN šéfovia zbrojných inšpekcií v Iraku, nepriniesla žiadny dôkaz, že by Bagdad odzbrojoval v súlade s požiadavkami OSN. Vyhlásil to včera v reakcii na predloženú správu Hansa Blixa a Mohameda El Baradeia americký veľvyslanec pri OSN John Negroponte.
"Bohužiaľ, nič z toho, čo sme dnes počuli, nám nedáva nádej, že Irak má v úmysle plne sa podriadiť rezolúcii č. 1 441 alebo ktorejkoľvek zo 16 rezolúcií, ktoré jej za posledných 12 rokov predchádzali," uviedol Negroponte.
Irak nehovorí podľa Washingtonu zbrojným inšpektorom pravdu. "Čím dlhšie zostanú inšpektori v Iraku, tým menej budú Iračania hovoriť pravdu," vyhlásil včera hovorca Bieleho domu Ari Fleischer. Hovorca však zároveň zdôraznil, že americký prezident George W. Bush ešte nerozhodol o lehote, počas ktorej dospeje k názoru, že inšpekcie neslúžia k ničomu a iracký režim musí byť odzbrojený silou. "Keď ľudia hovoria, dajte inšpektorom viac času, znamená to dať viac času Iraku, aby klamal. Iračania klamú inšpektorom," uviedol Fleischer. Prezident Bush podľa Fleischera ešte nevytvoril časový harmonogram, čas sa však kráti.
Bagdad plne spolupracoval so zbrojnými inšpektormi a splnil požiadavky OSN, bránil včera svoju krajinu iracký minister zahraničných vecí Nádží Sabrí. Sabrí zároveň obvinil šéfa americkej diplomacie Colina Powella zo "série lží", keď cez víkend Bagdad obvinil z tajného vývoja zbraní hromadného ničenia. Označil spoluprácu Iraku s inšpektormi za "super". Iracký minister tiež poprel kontakty bagdadského režimu s teroristickou sieťou Al-Kajdá.
Generálny tajomník OSN Kofi Annan vyzval včera Bezpečnostnú radu OSN, aby poskytla zbrojným inšpektorom viac času na dokončenie práce v Iraku. O ten včera požiadal Mohamed El Baradei, šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu. "Ak potrebujú čas, mali by ho dostať," zdôraznil Annan. Spresnil, že nemá na mysli neobmedzene dlhý čas, ktorý by mali inšpektori dostať, ale "značný čas".
Britský veľvyslanec pri OSN Jeremy Greenstock včera naznačil, že Veľká Británia podporí Nemecko a ostaté krajiny usilujúce sa poskytnúť inšpektorom OSN dostatočný čas na prácu v Iraku, avšak len do 14. februára. Správa zbrojných inšpektorov OSN ukázala, že spolupráca Bagdadu s medzinárodným spoločenstvom je "šarádou", vyhlásil včera britský minister zahraničných vecí Jack Straw. "Teraz už máme jasný dôkaz, že iracký prezident Saddám Husajn z toho urobil inšpekčnú ,šarádu´," uviedol Straw.
Turecký vicepremiér Ertügrül Yalcinbayir včera obvinil Spojené štáty z pokrytectva v prípravách na vojnu proti Iraku, ktorý podľa neho už vztýčil "bielu vlajku kapitulácie". "Biely muž (Irak) ti ukázal bielu vlajku a vyzval na mier," povedal Yalcinbayir po rozhovoroch s mierovými aktivistami. Výraz "biely muž" pre Turkov nepriamo postavil USA do úlohy európskych Američanov v niekdajšom konflikte s americkými Indiánmi. V arabských krajinách sa pritom včera konali niekoľkotisícové demonštrácie proti vojne s Irakom.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:46