StoryEditor

Greenspan by mal zostať vo funkcii

24.04.2003, 00:00

Alan Greenspan by mal zostať vo funkcii šéfa americkej centrálnej banky Fed aj v ďalšom sedemročnom období. Prezident George W. Bush totiž v utorok oznámil, že podporuje Greenspanovu kandidatúru, čím ukončil špekulácie o možnom potrestaní Greenspana za jeho výroky proti plánu prezidenta ohľadne multimiliardového balíčka zameraného na zníženie daní.
"Áno, myslím si, že Alan Greenspan by mal zotrvať ešte na ďalšie obdobie," odpovedal Bush na otázku, či šéf Fedu viedol svoj úrad dostatočne dobre na to, aby bol znovu vymenovaný. Tento krok by mohol taktiež pomôcť Bushovi v jeho úsilí vyhrať prezidentské voľby, ktoré sa konajú budúci rok. Zotrvanie populárneho centrálneho bankára, ktorý je považovaný za "majstra" menovej politiky, v pozícii šéfa Fedu by mohlo utíšiť kritické ohlasy ohľadne Bushovho riadenia chradnúcej americkej ekonomiky. Tá totiž zápasí s recesiou trvajúcou od roku 2001. Greenspan teraz musí naznačiť, či má záujem zotrvať v úrade ešte ďalšie obdobie. Viacerí pozorovatelia tvrdia, že svoju prácu má veľmi rád a chce v nej zostať.
Bushove vyjadrenia prišli práve v deň, keď Greenspan podstúpil operáciu prostaty. "Bude sa ešte zotavovať v nemocnici a predpokladaný návrat do práce je koncom týždňa," uvádza sa v stanovisku Fedu s tým, že operácia bola rutinná a úspešná. Greenspan mal podobnú operáciu už v júni pred deviatimi rokmi. Utorková operácia nebude prekážkou zasadnutia Federálneho výboru pre operácie na voľnom trhu, ktorý má 6. mája rozhodovať o úrokových sadzbách. Kľúčová jednodňová sadzba sa nachádza na 40-ročnom minime 1,25 percenta. Na tejto úrovni je sadzba od novembra minulého roka, keď Fed znížil úroky o pol percentuálneho bodu.
Greenspan si však v posledných mesiacoch zaslúžil zvýšenú pozornosť Bushovej administratívy, keď vyhlásil, že ekonomika možno ani nepotrebuje stimuláciu vo forme zníženia daní tak, ako to predstavil prezident Bush. Bude to mať negatívne dôsledky na štátny rozpočet. Prezident pôvodne navrhoval, aby daňové škrty v nasledujúcich desiatich rokoch dosiahli až 726 miliárd dolárov. Snemovňa reprezentantov však stanovila ich maximálnu výšku na 550 miliárd dolárov a Senát na 350 miliárd USD.
77-ročný Greenspan bol vymenovaný do úradu šéfa Fedu v roku 1987 prezidentom Reaganom. Jeho terajšie obdobie sa končí v júni 2004, práve cez prezidentskú kampaň. Počas pätnásťročného pôsobenia pri kormidle najmocnejšej svetovej centrálnej banky si vychutnával prestíž pre jeho úlohu vedenia americkej menovej politiky. Aj napriek kritike, že nezasiahol pri spľasnutí bubliny na akciových trhoch v deväťdesiatych rokoch, sa mu dostalo uznania za zvládnutie recesie v roku 2001 a taktiež pri páde akciových trhov v roku 1987.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
25. apríl 2024 18:13