StoryEditor

Finančný škandál vypukol v Čile

13.03.2003, 23:00
Autor:
(hn/rp)(hn/rp)

Čilská vláda čelí vážnej politickej kríze vzápätí po tom, čo sa podarilo odhaliť korupčné praktiky a nezákonné finančné operácie v Štátnej agentúre pre rozvoj obchodu -- Corfo. V tejto inštitúcii totiž došlo ku krádeži a k ilegálnemu prevodu vkladových certifikátov, pričom doterajšie škody sa odhadujú na 100 miliónov dolárov. Časť certifikátov sa dostala do finančného holdingu Inverlink, ktorého súčasťou je aj podielový a penzijný fond.
Po odhalení škandálu musel odstúpiť z funkcie riaditeľa agentúry Corfo Javier Moya, ako aj výkonný viceprezident spoločnosti Gonzalo Rivas. Pod tlakom rezignácie je tiež guvernér centrálnej banky Carlos Massad, pretože jeho osobného tajomníka zatkli počas minulého mesiaca a obvinili ho z predaja citlivých obchodných informácií maklérskemu domu, ktorý je v portfóliu Inverlinku. Čilské regulačné orgány zakázali tomuto maklérskemu domu činnosť na šesť mesiacov, rovnaké opatrenie postihlo aj podielový fond Inverlinku a podobný "osud" s najväčšou pravdepodobnosťou čaká aj penzijný fond, ktorý je dcérskou spoločnosťou finančného holdingu Inverlink. V súvislosti so škandálom chce rezignovať aj minister hospodárstva Jorge Rodriguez, čilský prezident Ricardo Lagos však túto rezignáciu odmietol.
Analytici na Wall Streete poznamenávajú, že dôsledky terajšej krízy v Čile môžu vážne poškodiť krajinu, ktorá postupne stráca povesť bezpečného investičného teritória. Pod tento vývoj sa pritom v najväčšej miere podpisuje zlé a nevýkonné politické riadenie, uvádza sa v štúdii Wall Street. Kauza Corfo-Inverlink je však iba povestnou "špičkou ľadovca", pretože vo vyšetrovacej väzbe sú viacerí poslanci parlamentu a dvaja bývalí ministri čilskej vlády, ktorí sú obvinení z prijímania úplatkov za "vybavenie" štátnych objednávok. Prípad Inverlinku sa však zdá ešte nebezpečnejší a politicky výbušnejší, pretože nastoľuje otázku zlyhania prísnej regulácie finančného trhu. To sa negatívne premieta do dôvery niekoľkých tisícov investorov, ktorí majú svoje finančné prostriedky v podielových fondoch. Drobní investori sa obávajú, že môžu prísť až o 20 % svojich prostriedkov, pretože doteraz nie je jasné, kto prevezme zodpovednosť za ukradnuté a nelegálne prevedené vkladové certifikáty.
Hodnota amerického dolára oproti lokálnej mene -- čilskému pesu -- mierne klesla, pretože veľké korporácie a finančné inštitúcie začínajú s masívnejším predajom USD, aby si udržali likviditu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 10:53