StoryEditor

Priama pošta: Zneužitá zbierka

19.05.2003, 00:00
Slovenský Červený kríž poskytol súkromnej firme takmer 73 percent z peňazí vyzbieraných od občanov. Priznáva to aj jeho prezident Milan Kručay. Viac v článku časopisu Formát.
  • Červený kríž a stávkovanie
  • Čo je verejná zbierka
  • Do módy prichádza záchrana života -- hlása pomýlený slogan reklamnej kampane, ktorú v nedávnych dňoch spustil Slovenský červený kríž (SČK). Záchrana života totiž nie je, a pravdaže nikdy ani nebola, otázkou módy. Nemuseli by sme si, pravdaže, všimnúť nepodarenú reklamnú kampaň, keby práve ona nesymbolizovala pomýlenú činnosť SČK z nedávnej minulosti. Niektoré kroky predstaviteľov SČK dokonca vyvolávajú podozrenie z podvodu. Máme na mysli osud tri a pol milióna korún zo zbierky Direct mail.

    Napriek tomu, že predstavitelia Slovenského Červeného kríža sú podozriví zo zneužitia zbierky občanov, Adriana Sklenaříková sa stala tvárou jeho novej kampane. Ako počiarkla pre FORMÁT, generálnemu sekretárovi Bohdanovi Telgárskemu verí.


    Tvárou najnovšej kampane SČK je osobnosť z oblasti módy, svetoznáma modelka Adriana Sklenaříková. Na otázku FORMÁTU, či jej neprekáža, že predstavitelia SČK podľa všetkého zneužili peniaze občanov a teraz SČK používa na reklamu jej tvár a jej meno, odvetila, že ona generálnemu sekretárovi Bohdanovi Telgárskemu verí. Týždenník FORMÁT však má k dispozícií dokumenty, ktoré potvrdzujú, že milióny korún vyzbierané na humánne ciele práve vďaka Telgárskemu skončili na účte súkromnej firmy.
    O akú zbierku ide? SČK v decembri 1999 spustil prvé kolo zbierky nazvanej Direct mail, čiže Priama pošta. Príliš známou sa nestala. Jej výsledky sa začali publikovať až po tom, čo týždenník Plus 7 dní zverejnil, že peniaze zo zbierky sa podľa všetkého zneužili na účely, ktoré ani zďaleka nepripomínali humánne ciele.
    Priama pošta mala niekoľko kôl a trvala aj minulý rok. Do zbierky sa zapojilo okolo sedemsto...

    Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
    Zostáva vám 85% na dočítanie.
    menuLevel = 2, menuRoute = dennik/iformat, menuAlias = iformat, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
    09. máj 2024 01:17