StoryEditor

Problémy káblových televízii sa zväčšujú

10.05.2002, 00:00

KirchPayTV je ďalšou pobočkou nemeckého mediálneho impéria Kirch Group, ktorá sa dostala do platobnej neschopnosti a podala návrh na konkurz na mníchovskom súde. Jej pobočkou je aj Premiere World, ktorá vlastní vysielacie práva na majstrovstvá sveta vo futbale. KirchPayTV však formulovala podanie návrhu tak, aby Premiere World mohla pokračovať vo vysielaní.
Kirch Media bola jadrom filmových a televíznych práv mediálneho koncernu Kirch Group. Bankrot tejto spoločnosti je považovaný za najväčší krach firmy v Nemecku od 2. svetovej vojny. Kirch Group začala mať problémy po tom, čo nemohla splácať úvery. Jej platobná neschopnosť zalarmovala aj nemeckých politikov, ktorí sa obávajú, že celý koncern padne do rúk zahraničným investorom. Dlhy koncernu údajne dosahujú až 6,5 mld. eur, avšak vzhľadom na to, že je to súkromná spoločnosť, nemusí zverejňovať svoje hospodárske výsledky.
Satelitná mediálna spoločnosť BSkyB, ktorú vlastní Rupert Murdoch, získala v KirchPayTV 22-percentný podiel. R. Murdoch už začal rozhovory s ostatnými veriteľmi o možných budúcich pohľadávkach. BSkyB vlastní totiž opciu, ktorá jej dáva možnosť, aby nemecká spoločnosť povinne odkúpila späť spomínané akcie 1. októbra v hodnote 1,3 mld. eur v hotovosti. Tieto peniaze však KirchPayTV nemá. R. Murdoch odmieta špekulácie o prevzatí Premiere World a trvá na svojich vyhláseniach, že chce len peniaze.
Problémy s káblovými operátormi však nemá len Nemecko. Najväčší britský káblový operátor NTL tiež požiadal o ochranu pred veriteľmi. Tento krok je súčasťou reštrukturalizačného plánu, ktorý má NTL opäť postaviť na nohy. Bankrot NTL, ktorý firma oznámila minulý týždeň, však nebude mať nijaký vplyv na služby pre predplatiteľov. Podľa dokumentov, ktoré predložila súdu, má spoločnosť aktíva vo výške 16,8 mld. USD, avšak dlžoby sa vyšplhali až na 23,4 mld. USD. Finančná reštrukturalizácia sa začala už minulý týždeň, keď sa skupina majoritných veriteľov dohodla na kapitalizácii svojich pohľadávok za kontrolný balík akcií v spoločnosti.
Podanie návrhu bolo vytvorené tak, aby sa spoločnosť mohla brániť pred ďalšími veriteľmi a pokračovať v reštrukturalizačnom pláne. V ňom sa počíta s rozdelením spoločnosti na dve časti. Prvá bude mať na starosti oblasť Veľkej Británie a Írska a druhá zvyšok Európy. Otrasy v NTL spôsobil minulotýždňový krach britskej terestriálnej stanice ITV Digital. Príčinou problémov ITV mohol byť aj počet predplatiteľov, keďže počet platiacich divákov sa v NTL zvýšil na 2,8 mil., zatiaľ čo ITV získalo len 1,2 mil. predplatiteľov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 04:29