StoryEditor

Ceny rástli najmenej od vzniku SR

12.01.2003, 23:00

Ceny rástli v minulom roku najpomalšie za celú históriu samostatnej Slovenskej republiky. Priemerná inflácia dosiahla vlani 3,3 % a výrazne tak prevýšila očakávania trhu. Dostala sa pod dolnú hranicu prognózy centrálnej banky, ktorá očakávala priemernú ročnú infláciu v rozpätí 3,6 % až 4,2 %. Niektoré krajiny strednej a východnej Európy dosiahli ešte lepšie výsledky. Najmenej, len o 0,3 %, vzrástli ceny v Litve, o 1,8 % v Česku a dvojpercentný nárast zaznamenali ceny v Poľsku.
Cenovú hladinu pozitívne ovplyvnil aj stabilný vývoj cien potravín a ropy. Naopak, občania zaplatili výrazne viac najmä za alkoholické nápoje a tabak (o 10 %), a to tak v dôsledku administratívnych úprav na začiatku roka, ako aj v dôsledku rastu cien tabaku na konci roka. Vôbec najviac (o12,7 %) vlani vzrástli ceny telekomunikačných a poštových služieb.
Medziročne predstavoval rast cenovej hladiny 3,4 %. Posledný mesiac v roku vzrástli spotrebiteľské ceny vzrástli o 0,7 %, čo bol druhý najvyšší nárast cenovej hladiny v minulom roku. "Podpísali sa pod to najmä ceny tabaku, ktoré vzrástli o 6 %, a povinné zmluvné poistenie, za ktoré motoristi platili až o 49,8 % viac," povedal pre HN analytik UniBanky Viliam Pätoprstý. Miernym prekvapením boli v decembri pomerne stabilné ceny potravín, ktoré vzrástli oproti novembru len o desatinu percenta. V minulých rokoch obchodníci pri potravinách totiž využívali menej elastický vianočný dopyt a koncom roka ceny zvyšovali.
Najvyššiu dynamiku rastu zaznamenali v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom ceny rozličných tovarov a služieb, ktoré medzimesačne vzrástli o 6,3 %. Zákazníci zaplatili v poslednom mesiaci v roku v porovnaní s novembrom menej za dopravu o 0,5 % a klesli aj ceny v zdravotníctve a poštových a telekomunikačných službách o 0,1 %. Medzimesačná jadrová inflácia predstavovala v decembri 0,3 % a v medziročnom porovnaní dosiahla rast na úrovni 1,9 %. Čistá inflácia na mesačnej báze vykázala dokonca zápornú hodnotu --0,1 % a medziročne bola na úrovni 2,7 %.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 21:40