StoryEditor

Bezpečnostný výbor premiéra nepozve

02.09.2003, 00:00
Poslanci NR SR odmietli preniesť diskusiu o existencii skupiny osôb, ktorá má škodiť záujmom SR na pôdu zákonodarného zboru. Členovia výboru pre obranu a bezpečnosť totiž pomerom 2 z prítomných za, 6 proti, jedna sa zdržala, neprijali návrh predsedu výboru Roberta Kaliňáka, aby sa na ich rokovaní v septembri zúčastnil premiér Mikuláš Dzurinda. Stalo sa tak napriek tomu, že premiér niekoľkokrát verejne prejavil záujem informovať výbor o dôvodoch, ktoré ho viedli k medializácii svojich podozrení súvisiacich s prípadmi nelegálneho odpočúvania, diskreditácie SDKÚ či článkami o SIS v britskom magazíne. Kaliňák pokladá hlasovanie členov výboru za politické a zmanipulované centrálami politických strán. Podpredseda výboru Roman Vavrík to považuje za "zlomyseľné tvrdenie". Väčšina členov výboru sa zhodla, že vec by mali skúmať orgány činné v trestnom konaní. Predseda výboru nepovažuje hlasovanie za osobnú prehru. Na otázku HN, či premiér dostane priestor na vysvetlenie pred výborom ak bude sám iniciovať jeho návštevu, Kaliňák uviedol, že by to "nebol problém". Je však pravdepodobné, že sa to nestane. Poslanci svojím postojom podľa premiérovho hovorcu Martina Marušku zosmiešnili Kaliňáka.
V zozname osôb, ktoré mal mať premiér na mysli, a ktorý zverejnil Kaliňák, sa na prvom mieste nachádza riaditeľ NBÚ Ján Mojžiš. Jeho však Kaliňák na rokovanie neplánuje pozvať ani formou osobného pozvania predsedu výboru. "Členovia naznačili, že nemajú o kauzu záujem, preto ich do toho nemôžem nútiť," dodal.
Vavrík potvrdil, že prezídium SDKÚ vzalo na vedomie Dzurindovu výpoveď pred špeciálnym prokurátorom. Ďalšia medializácia môže podľa neho viesť k "zameteniu stôp a ničeniu dôkazov". Konštatoval, že "informácia o Kaliňákovom zdroji zvnútra SDKÚ vedenie strany prekvapila". Myslí si, že Dzurinda si mohol niektoré skutočnosti "čiastočne vymyslieť", a že sa o nich pred niekým zmienil v kuloároch. SDKÚ však Kaliňákov zdroj nepozná. Fakt, že premiér informoval o "skupinke" najprv novinárov a až potom prokurátora Vavrík nepokladá za chybu. Vylúčil však, že by postupoval podobne.

Z diskusie vo výbore (na hlasovaní sa nezúčastnili poslanci HZDS, KNP, KSS)

Vavrík: Vhodným miestom na premiérove vysvetlenia je prokuratúra, podľa skúseností nám aj tak nikto, nikdy a nič nepovedal.

Kovarčík: Premiér by mal prísť, nemal nič predčasne zverejňovať, rovnako ako ani Kaliňák, keď medializoval zoznam i zámer pozvať premiéra na výbor.

Buček: Poslanci majú právo vedieť, čo premiér myslel pod pojmom "istá skupinka".

Šimko: Nesmie vzniknúť dojem, že výbor chce vyšetrovať.

Banáš: Kauzu sledujú aj členovia Európskeho parlamentu.

Kaliňák: Výbor je povinný skúmať odhalenia protizákonnej činnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 23:05