StoryEditor

Ťažké rozpletanie koreňov v STV

11.12.2002, 23:00
Myslíte si, že nulový variant STV presadzovaný predovšetkým Pavlom Ruskom, ktorým by sa STV zákonom zrušila a zároveň vznikla na "zelenej lúke", je dobrým riešením zlej situácie v Slovenskej televízii?

- Podľa môjho názoru čas na nulový variant ešte nedozrel. Taký kolos, akým Slovenská televízia je, s toľkými zamestnancami a s takým obrovským objemom majetku, si vyžaduje postupné kroky. Som preto za postupnú redukciu. Iné televízie fungujú v podstatne menších a efektívnejších budovách ako kolos STV. Skoková zmena, ktorá by znamenala, že od prvého mája alebo prvého decembra 2004 by sa STV zrušila a postavila na zelenej lúke, nie je najlepšie riešenie.

Nulový variant by však mohol byť dobrým riešením pre dlhodobé neefektívne a nevýhodné zmluvy...

- Áno, ale takéto zmluvy nezrušíte, ani keď zrušíte celú Slovenskú televíziu, pretože aj v tomto prípade by jej právny nástupca prebral zodpovednosť za všetky zmluvy. Pokiaľ sú zmluvy uzavreté podľa Obchodného zákonníka, tak sú nevypovedateľné. Slovenská televízia nie je akciová spoločnosť, ale verejnoprávna inštitúcia. Nemôže vzniknúť vákuum, mám z nulového variantu obavy.

Pomohlo by STV a SRo, ak by štát kúpil Rádiokomunikácie?

- Myslím si, že áno. Dnes má STV dlh 800 miliónov, dokonca roku to bude až miliarda, čo je spôsobené vysokými platbami za prenájom liniek, na ktorých vysiela. A pokiaľ sa situácia nezmení, tento dlh sa bude generovať každý rok. Takto to nemôže ostať, pretože na to doplatia najmä daňoví poplatníci. Ďalšia vec je, ako vlastne vyzerá zmluva, ktorá je prísne tajná.

Ako vidíte horizont prípravy zákona o STV?

- Nová Rada STV, ako aj parlament by mali vyberať riaditeľa podľa nejakých kritérií. Jedným z nich by malo byť to, aký bude mať nový riaditeľ alebo riaditeľka postoj k zákonu o STV a v akom čase je schopný ho predložiť. Zákon z roku 1991 bol totiž stavaný pre dobrých ľudí... Situácia v STV vznikla dlhodobým vývojom a dlhodobou zanedbanosťou. Mám taký pocit, že o tento problém nikto dlho nedbal a tam sa zatiaľ zakotvili, zakorenili a prepojili štruktúry ako korene stromu a teraz sa len veľmi ťažko rozpletajú.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 06:27