StoryEditor

WorldCom - ďalší účtovnícky škandál v USA

27.06.2002, 00:00
Popredný americký poskytovateľ telekomunikačných a dátových služieb WorldCom prepustil finančného riaditeľa Scotta Sullivana a prijal rezignáciu viceprezidenta Davida Myersa, keď audit odhalil nesprávne zúčtovanie výdavkov vo výške zhruba 3,8 mld. USD. Ako napísal denník Financial Times, WorldCom pravdepodobne chybne zaúčtoval prevádzkové náklady ako kapitálové výdavky, čím zvýšil cash-flow a maržu. Ak to vyšetrovanie potvrdí, pôjde o jeden z najväčších prípadov sprenevery v histórii. Účtovné chyby sa týkajú prevodov medzi internými účtami, pričom za rok 2001 ide o sumu 3,06 mld. a za prvý kvartál 2002 o 797 mil. USD. Podľa vyjadrenia spoločnosti, bez spomínaných zmien by firma v účtovníctve vykázala čistú stratu za rok 2001 a aj za prvý kvartál 2002. Takto však mohla za spomínané obdobia vykázať zisk 1,4 mld. a 130 mil. USD. Okamžite po zverejnení správy akcie firmy v New Yorku v utorkovom obchodovaní mimo oficiálneho parketu burzy Nasdaq klesli o 75 %.

Odhalenie nezrovnalostí nasleduje len dva mesiace po odstúpení výkonného riaditeľa Bernarda Ebbersa, ktorý z WorldCom spravil jednu z najrešpektovanejších firiem v jej odvetví, ale pod tlakom predstavenstva spoločnosti ho vo funkcii nahradil John Sidgmore. Podľa agentúry Reuters, pozornosť Komisie pre burzy a cenné papiere (SEC) sa zamerala na WorldCom už skôr, pretože si chcela overiť informácie o údajných dosť štedrých pôžičkách, ktoré mal WorldCom poskytovať práve bývalému riaditeľovi Ebbersovi. Denník Washington Post vo svojom stredajšom vydaní dokonca napísal, že vyšetrovanie iniciovalo už aj americké ministerstvo spravodlivosti. Audítorom finančných výsledkov WorldCom bola totiž spoločnosť Arthur Andersen, ktorá sa dostala do vážnych problémov kvôli svojej úlohe v škandále okolo bankrotu energetickej firmy Enron. Firma Andersen však vyhlásila, že jej práca bola v súlade s pravidlami SEC. Promptná reakcia všetkých kompetentných orgánov sa teda dala čakať, keďže dôverou investorov v poslednom období otriasli spomínaná kauza Enron, ako aj kauzy konglomerátu Tyco a skrachovanej televíznej spoločnosti Adelphia.

WorldCom v súčasnosti eviduje dlh vo výške asi 30 mld. USD, pričom trhová kapitalizácia spoločnosti podľa utorkového záveru predstavuje necelých 2,5 mld. USD. Preverenie vlaňajšieho účtovníctva zveril do rúk audítorskej firme KPMG. Firma má asi 20 mil. zákazníkov a svoje služby poskytuje tisíckam podnikov. V súčasnosti zamestnáva zhruba 80 tis. ľudí, no od 28. júna začne prepúšťať celkovo 17 tis. zamestnancov, čím chce ročne ušetriť 900 mil. USD.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:47