StoryEditor

Displejom LCD odzvonilo

03.03.2002, 23:00

Zobrazeniu pomocou tekutého kryštálu, označovaného LCD, už odzvonilo. Na scéne sú totiž prvé sériovo vyrobené OLED -- Organic Light Emitting Diode, miniatúrne svetelné zdroje na báze svetielkujúcich plastických látok. Displeje majú podstatne kontrastnejší obraz i farby a očakáva sa, že technolódia spôsobí prielom v kvalite malých obrazoviek, používaných napríklad v organizéroch alebo mobiloch. Nové displeje sú extrémne tenké a vysoko rozlišujúce, mimoriadne silno svietia a aj za denného svetla poskytujú kvalitný obraz. Písmenká, čísla i symboly sú mimoriadne kontrastné. Uhol zobrazovania, ktorý bol na klasických LCD veľmi malý, je teraz trojnásobný. Navyše netreba podsvecovať tienidlo, čo pre malé zariadenia znamená nezanedbateľnú úsporu energie.
Pointa je vo veľkom množstve jednotlivých svetielkujúcich bodov, ktoré tvoria svetielkujúce plasty. Polovodivé svetielkujúce diódy privádza do pracovného stavu napätie pár voltov. Stavba OLED displeja pripomína sendvič -- pozostáva z kladných a záporných elektród, ktoré zásobujú energiou svoje okolie, t. j. tenkú svetelnú vrstvu. K tomu pristupujú podložka, na ktorej je vrstva a funkčné a ochranné vrstvy. Pretože celá vrstva je veľmi tenká, dajú sa z nej robiť oblé aj monitory.
Výskumom technológie sa zaoberá asi 100 firiem. Medzi prvými, kto ju zvládol, bola firma Kodak a svoj patent na výrobu OLED predala, napr. firmám Pioneer a Sanyo. Prvým produktom s touto technológiou bolo autorádio firmy Pioneer. Od roku 1999 sa ho predalo vyše 300-tisíc. Motorola ohlásila použitie tejto technológie v mobilných telefónoch. Keď Kodak zistil, že OLED je "zlaté vajce", rozhodol sa založiť vlastnú divíziu na výrobu displejov. Po počiatočnej vývojovej skepse sa na ne orientovala hlavne firma OSRAM, sestra Siemensu a Philips. Obe firmy chystajú výrobu displejov v miliónových sériách. Trh s displejmi sa totiž odhaduje až na päť miliárd USD.
Nosným prvkom technológie by mali byť monochromatické malé displeje pre mobilné telefóny a audioprístroje. Pre vyššiu triedu, napríklad videokamery, sa počíta s aktívnymi farebnými displejmi. Kodak predstavil prvý farebný monitor OLED s uhlopriečkou 14 cm. Sériovú výrobu farebných polymérových displejov ohlásil OSRAM aj Philips na koniec roku 2002.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/copernicus-2001, menuAlias = copernicus-2001, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
26. apríl 2024 04:56