StoryEditor

Zmena postoja maďarskej vlády k zákonu

23.07.2002, 00:00
O potrebe novelizácie zákona o Maďaroch žijúcich v zahraničí sa zhodli účastníci minulotýždňového stretnutia Stálej maďarskej konferencie. Na stretnutí sa zúčastnili najvyšší predstavitelia novej maďarskej vlády a zástupcovia maďarských menšín žijúcich v susedných štátoch.

Nekonfliktný tón konferencie navodil premiér Péter Medgyessy už vo svojom úvodnom prejave, keď zdôraznil potrebu novelizácie krajanského zákona. "Z cieľov tohto zákona je potrebné uskutočniť maximum, ale bez zbytočného provokovania vlád susedných štátov," uviedol.
Zástupcovia maďarskej vlády a menšín sa zhodli na potrebe úpravy krajanského zákona na základe odporúčania Benátskej komisie. Základom vzťahov medzi Maďarskom a susednými štátmi majú byť aj naďalej platné základné zmluvy. "Maďari v zahraničí majú právo na podporu z našej strany, ale nie my v Budapešti budeme rozhodovať o tom, v akej forme je dôležité menšiny podporovať. To musia určiť práve predstavitelia menšín," uviedol Medgyessy.
Celkovo pokojnú atmosféru zasadania narušil až na záverečnej tlačovej konferencii opozičný predseda zahraničného výboru parlamentu Zsolt Németh, ktorý kritizoval nejasnosť pripravovaných zmien v krajanskom zákone. "Nebezpečná váhavosť vlády v tejto dôležitej otázke môže povzbudiť nacionalistické sily v susedných krajinách," tvrdil Németh.
Zmenu postoja socialisticko-liberálnej vlády k predstaviteľom maďarských menšín prezentoval aj fakt, že pozvánka na konferenciu nebola tentoraz adresovaná konkrétnej osobe, ale organizácii. Tá si následne medzi sebou vybrala členov delegácie. Tým sa zabránilo praxi predchádzajúceho maďarského vedenia, keď kabinet Viktora Orbána pozýval na konferenciu väčšinou svojich sympatizantov z radov menšín žijúcich v susedných štátoch. Napríklad kňaz László Tőkés nebol tentoraz členom delegácie z Rumunska. Tőkés sa netajil sympatiami k Orbánovej vláde a v čase konferencie sa zúčastnil na inej akcii v Budapešti.
O to väčším prekvapením bola účasť Miklósa Duraya v delegácii zo Slovenska. Veď práve Duray otvorene podporil Orbána v predvolebnej kampani. Na masovom mítingu pravice v centre Budapešti 13. apríla zvolal: Felvidék (Horná zem) je s vami. Felvidék ťa podporuje, Viktor. V rozhovore pre maďarský denník Népszabadság Duray vyhlásil, že toto svoje vystúpenie neľutuje, ale je pripravený spolupracovať aj s novou maďarskou vládou.
Zo slovenského hľadiska je však dôležité, že účastníci konferencie sa zhodli na tom, že krajanský zákon musí byť uvedený do takého právneho stavu, aby vyhovoval aj susedným krajinám a Európskej únii. Práve predstavitelia maďarských menšín zo susedných štátov majú navrhnúť, aké zmeny sú v zákone potrebné, aby nespôsoboval problémy v spolunažívaní väčšinového národa a menšiny. Konkrétne zmeny sa majú dolaďovať aj pri zasadaní spoločných komisií vytvorených v súvislosti so základnou zmluvou. To je dôležitý posun, pretože Orbánova vláda využila krajanský zákon vo svoj prospech v predvolebnej kampani a pri jeho tvorbe často nehľadela na záujmy príslušníkov maďarskej menšiny žijúcich v susedných štátoch. To spôsobilo zbytočné napätie medzi Maďarskom a okolitými štátmi. Nová maďarská vláda sa snaží tento problém vyriešiť, ale slovenský minister zahraničných vecí Eduard Kukan upozornil, že dôležité budú predovšetkým činy. Tam sa ukáže, nakoľko to myslí Medgyessyho vláda so zmiernením napätia vyvolaného krajanským zákonom vážne.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:24