12.06.2003, 00:00

Včera popoludní rezignoval poľský minister financií Grzegorz Kolodko. Urobil tak po tom, čo mu premier Leszek Miller v rámci ohlásenej reformy vlády a snahy o naštartovanie ekonomického rastu odobral kľúčové právomoci pri formovaní hospodárskej stratégie štátu. Túto úlohu dostal minister hospodárstva Jerzy Hausner, ktorý presadzuje naštartovanie ekonomického rastu prostredníctvom znižovania daní a deficitom vo verejných financiách. (Hn/Reuters)

Svetová banka (SB) včera SR schválila pôžičku 5 mil. eur na prípravu projektu riadenia verejných financií. Čerpanie pôžičky bude možné v priebehu nasledujúcich 3 rokov. Úroková sadzba závisí od množstva faktorov predovšetkým v čase čerpania. V súčasnosti by úroková sadzba uplatňovaná SB bola 2,71 %. Prijatie pôžičky predstavuje priamy dosah na štátny rozpočet (ŠR) v tomto roku vo výške 54 mil. Sk, v ďalšom roku sa predpokladá čerpanie 80 mil. Sk vrátane spolufinancovania zo ŠR. (TASR)
Slovenský akciový index SAX sa v strede týždňa zvýšil o 2,64 %, resp. o 3,9 bodu na úroveň 151,5 bodu. Prispeli k tomu najmä rastúce ceny akcií Slovnaftu aj Nafty. Objem obchodov uzatvorených na Burze cenných papierov v Bratislave pritom vzrástol z utorkových 1,815 mld. Sk na 2,074 mld. Sk. Akcie sa z toho previedli za 120,83 mil. Sk. (SITA)
Obchodovanie na peňažnom trhu bolo v strede týždňa pokojné, obchodovalo sa najmä s tomnextami a spotnextami. Počas dňa sa vyrovnali na trhu prostriedky zo sterilizačného repo tendra NBS. Dnes sa uskutoční aukcia pokladničných poukážok NBS s 84-dňovou splatnosťou. Aukcia má nahradiť v piatok splatné pokladničné poukážky v hodnote 18,75 mld. Sk. Dopyt vo štvrtkovej aukcii by sa podľa Žužiča mal pohybovať v rozmedzí od 17 do 20 mld. Sk. (SITA)
Snahy o stabilizáciu výmenných kurzov sa stupňujú. Európski politici a centrálni bankári hovorili o možnosti, že by ECB a iné centrálne banky mohli intervenovať v záujme posilnenia dolára. Mohlo by k tomu dôjsť vtedy, ak by zhodnotenie eura zašlo veľmi ďaleko. Hlavný ekonóm Nemeckej spolkovej banky Hermann Remsperger povedal, že ECB nemá v prípade eura nijaký kurzový cieľ. Dodal však, že intervencie sú zo zásady vylúčené. (SITA)
Pražská burza v stredu na rozdiel od ďalších trhov v regióne klesla, keď tretí deň za sebou pokračovalo vyberanie ziskov pri akciách Českého Telecomu (stratil 1,9 % na 359 CZK) a tabakovej firmy Philip Morris ČR (klesla o 2,5 % na 13 017 CZK). Index PX-50 sa znížil o 0,4 % na 571 bodov. Objem obchodov v segmente SPAD stúpol na 480 mil. CZK z utorkových 437 mil. CZK. (SITA)
Americký dolár sa včera oproti európskej mene oslabil, pričom investori sa zamerali najmä na ďalší výhľad európskych úrokových sadzieb. Včera sa na americkej burze euro obchodovalo za 1,1765 USD, čo bolo o 0,82 % viac ako pri utorkovom závere. Euro sa posilnilo oproti jenu o 0,83 % na 138,56 JPY. Dolár sa oproti jenu obchodoval na hladine 117,75 JPY/1 USD. Obchodníci sa už dávnejšie snažia jen predávať, pričom ich obozretnosť sa zameriava na japonskú centrálnu banku, ktorá na trhu rovnako môže pristúpiť k predaju jenu. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 19:35