StoryEditor

Ukrajina sa posunula k WTO

26.02.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR

Ukrajina urobila rozhodujúci krok do sféry "slobodného obchodu". Jej členstvo vo Svetovej obchodnej organizácii (WTO) otvorí únii, Poľsku i Slovensku, nové perspektívy spolupráce.
Podľa poľských zdrojov predstavitelia Európskej únie (EÚ) a Ukrajiny odstránili posledné prekážky, ktoré bránili vstupu tejto krajiny do WTO. Vytvorili sa tým predpoklady a nové možnosti na zvýšenie exportu i obchodnej výmeny medzi Poľskom, ale aj inými s Ukrajinou susediacimi štátmi vrátane Slovenska. Prelom v rokovaniach nastal po tom, čo Kyjev súhlasil s odbúraním colných bariér a obmedzení, ktoré bránili spoločnostiam z EÚ v prístupe na ukrajinský trh, predovšetkým v oblasti poštových služieb, morskej dopravy a pri transporte energie. Okrem toho s Bruselom dohodnuté podmienky predpokladajú vo všeobecnosti jednoduchšie etablovanie sa zahraničných firiem na ukrajinskom trhu než dosiaľ.
V budúcnosti prisľúbila Ukrajina zlikvidovať väčšinu ochranných ciel, prispôsobiť normy pre tovary predpisom a riešeniam platným v únii a zahraničným firmám garantovať rovnaké podmienky na podnikanie a existenciu ako domácim spoločnostiam. Kyjev sa tiež zaviazal stabilizovať zákonodarstvo tak, aby sa predpisy nemenili v závislosti od aktuálnej hospodárskej situácie, ako sa to bežne stávalo doteraz.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 21:29