StoryEditor

Skonal majster grafiky Koloman Sokol

13.01.2003, 23:00
Autor:
SITASITA

Svetoznámy slovenský grafik a maliar Koloman Sokol zomrel vo veku 100 rokov v nedeľu v Tuscone v americkom štáte Arizona. Profesor Koloman Sokol, akademický maliar, sa narodil 12. decembra 1902 v Liptovskom Mikuláši. Bol
kľúčovou osobnosťou slovenskej grafickej tvorby 20. storočia. V roku 1921 bol žiakom na súkromnej škole Eugena Króna v Košiciach a o štyri roky neskôr ho prijali v Prahe na Akadémiu výtvarných umení, kde študoval grafiku u Maxa Švabinského. Neskôr študoval v Paríži a od roku 1937 vyučoval na univerzite v Mexico City. Po druhej svetovej vojne sa na niekoľko rokov vrátil do Československa, ale od roku 1948 žil striedavo v Kanade a Spojených štátoch amerických. V roku 1968 vystavoval v New Yorku spolu s Oskarom Kokoschkom. Sokolove obrazy sú čiastočne ovplyvnené tvorbou Pabla Picassa, zobrazujú sociálne motívy, často tiež akty. V roku 1991 sa Sokol stal nositeľom Radu T. G. Masaryka. Prezident SR Rudolf Schuster udelil K. Sokolovi 1. januára 2003 vysoké štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža I. triedy za mimoriadne významné zásluhy v oblasti kultúry a grafického umenia.
Storočnicu majstra grafiky si Slovensko pripomenulo 12. decembra 2002 otvorením Centra Kolomana Sokola v Liptovskom Mikuláši. V sídle centra -- Pongrácovskej kúrii zo 16. storočia, pripomína Sokolovo umenie autorov dar vlasti -- kolekcia 48 umeleckých diel, ale i jeho práce zo zbierky Galérie P. M. Bohúňa. Celkovo tak centrum predstavuje viac než 70 diel umelca. Na počesť storočnice Kolomana Sokola založila Správna rada Nadácie Matice slovenskej v decembri minulého roka novú prémiu v oblasti výtvarného umenia. Prvé prémie Kolomana Sokola udelí nadácia talentovaným mladým výtvarníkom už tento rok.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 08:30