StoryEditor

Burzové správy

19.08.2002, 00:00
Autor:
SITASITA

Na Burze cenných papierov v Bratislave ostala počas piatkových obchodov hodnota slovenského akciového indexu na úrovni 112,8 bodu. Na parkete burzy sa totiž neuskutočnil ani jeden obchod s akciami ovplyvňujúcimi hodnotu indexu. Objem uzatvorených obchodov na burze výrazne klesol zo štvrtkových 91,757 mil. Sk na 13,183 mil. Sk. Prostredníctvom anonymných obchodov sa previedli štyri akcie Tatra banky pri cene 160 tis. Sk za kus. Na parkete sa zobchodovalo aj 6 527 akcií Východoslovenských tlačiarní pri priemernej cene 150 Sk.
(SITA)
Česká vláda neplánuje vydať nové dlhopisy, ktorými by financovala obnovu oblastí postihnutých povodňami. Český minister financií Bohuslav Sobotka v uviedol, že kabinet bude hľadať možnosti, ako znížiť niektoré rozpočtové výdavky a na odstraňovanie následkov živelnej katastrofy využije súčasné zdroje a výnosy z privatizácie. Dodal, že česká vláda naďalej počíta v tomto roku s deficitom rozpočtu vo výške 68 mld. Kč. Škody spôsobené ničivými záplavami sa odhadujú minimálne na 60 mld. Kč.
(SITA)
Devízové rezervy Slovenska sa počas predchádzajúceho týždňa zvýšili o 36 mil. USD a k 14. augustu dosiahli 9,5019 mld. USD. Nárast rezervných aktív SR spôsobilo zvýšenie devízových rezerv Národnej banky Slovenska (NBS) o 48,4 mil. USD na 7,5185 mld. USD. Devízové rezervy komerčných bánk v uplynulom týždni klesli o 12,4 mil. USD na 1,9834 mld. USD. Devízové rezervy SR dosiahli ku koncu vlaňajška 6,4778 mld. USD. Rezervy NBS z toho predstavovali 4,7911 mld. USD a rezervy komerčných bánk 1,6867 mld. USD.
(SITA)
Predstavitelia UniBanky predpokladajú, že tohtoročné zdroje umiestnené do sektora poľnohospodárstva dosiahnu 5,2 až 5,3 mld. Sk. Najväčšia časť týchto prostriedkov, približne 1,5 mld. Sk, bude smerovať do prefinancovania zásob rastlinných produktov, teda skladiskových záložných listov. Po sume 1 mld. Sk banka predpokladá aj investície do financovania potrieb investičných projektov a do krátkodobých úverov v agrosektore. Napriek evidentnému posunu k univerzálnym finančným službám, či už zmenou loga alebo premenovaním z Poľnobanky, nemieni UniBanka opustiť sektor poľnohospodárstva.
(SITA)
Maďarská Erste Bank Hungary vykázala v prvom polroku 2002 podľa maďarských účtovných štandardov (HAS) stratu 1,32 mld. HUF a podľa medzinárodných účtovných štandardov (IAS) zisk pred zdanením 132 mil. HUF. V prvom polroku 2001 mala banka podľa HAS zisk 390 mil. HUF. Rozdiel medzi IAS a HAS spočíva predovšetkým v odlišnom spôsobe zaúčtovania investícií do cenných papierov. Čisté príjmy z úrokov podľa HAS boli v prvom polroku 5,4 mld. HUF. Príjmy z poplatkov a provízií klesli v prvom štvrťroku medziročne na 2,2 mld. HUF z 2,8 mld. HUF.
(SITA)
Japonské akcie v piatok mierne klesli, hoci na začiatku zaznamenali prírastky viaceré blue-chips emisie ako napríklad NTT DoCoMo Inc. Raňajší rast sa z burzy rýchlo vytratil pre utlmenú letnú aktivitu na trhu. Index Nikkei skončil so stratou iba 0,08 % na úrovni 9 788,13 bodu. Počas raňajšieho obchodovania sa však vyšplhal až na maximum 9 883,65 bodu, podporený druhým následným dňom v znamení rastu amerických akcií na Wall Streete. Index TOPIX finišoval so stratou 0,06 % na úrovni 961,12 bodu. "Aktivita na trhu bola dnes absolútne slabá. Obchodníci sú na dovolenkách, pričom na trhu nie sú žiadne správy, ktoré by dokázali výrazne pohnúť cenami akcií," povedal jeden z analytikov.
(SITA)
Spotrebiteľské ceny v USA v júli medzimesačne vzrástli o 0,1 %. V predchádzajúcom mesiaci sa ceny zvýšili taktiež o 0,1 %. Stúpli predovšetkým náklady na lekárske ošetrenie a benzín. Oblečenie a letecké cestovanie naopak výrazne klesli. Inflácia v prvých siedmich mesiacoch dosiahla 2,5 % oproti 2,7 % za rovnaké obdobie vlani. Podľa expertov ostane tlak na ceny nepatrný, čo povolí centrálnej banke udržať nízku úrokovú mieru.
(TASR)
Fond národného majetku (FNM) chce o 80 mil. Sk zvýšiť základné imanie spoločnosti Slovenské lodenice Komárno, a. s., Bratislava (SLKB). Fond podmieňuje zvyšovanie imania udelením novej pôžičky lodeniciam od Eximbanky, uviedla hovorkyňa FNM Tatjana Lesajová. Predseda Predstavenstva SLKB Jaroslav Papp spresnil, že by malo ísť o zdroje v objeme 1 mld. Sk. Hoci Ministerstvo financií SR tlmočilo záujem úver garantovať štátnou zárukou a financovať výrobu v podniku chce aj Eximbanka, Úrad pre štátnu pomoc má podľa T. Lesajovej k udeleniu štátnej záruky výhradu.
(TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 15:04