StoryEditor

Plány WTO pod paľbou kritiky

13.02.2003, 23:00

Ministri obchodu Európskej únie (EÚ) ostro kritizovali návrhy Svetovej obchodnej organizácie (WTO), čo predpokladá ďalšie náročné rokovania na dnes sa začínajúcej trojdňovej schôdzke ministrov obchodu a poľnohospodárstva 25 krajín v Tokiu.
Ako uviedla BBC, podľa Európskej komisie (EK) je návrh reformy vývozných dotácií a dovozných kvót zo strany WTO "nevyvážený" a podľa nej organizácia rozložila záťaž (liberalizácie) medzi hospodársky rozvinuté krajiny veľmi nerovnomerne. Na návrh liberalizácie agrosektora zo strany WTO sa však kriticky díva aj druhá strana.
USA a Austrália, spoločne s Novým Zélandom, poukazujú na nespravodlivo vysoké ochranárske opatrenia v EÚ a žiadajú o ich čo najskoršie zrušenie. Návrh WTO však predpokladá až 9-ročné postupné odstraňovanie ochranárskych opatrení, čo ostatné poľnohospodárske veľmoci mimo EÚ považujú za príliš dlhé obdobie. K USA a krajinám na južnej pologuli sa pridala aj organizácia Zameranie na svetový Juh (FGS), ktorá varovala, že plány WTO umožnia bohatým krajinám naďalej ochraňovať svoje trhy vysokými dotáciami. Naopak, Európu podporilo Japonsko, ktoré si tiež dôrazne chráni svoj trh s agrokomoditami. Nesúhlasí s rozsahom zníženia dovozných ciel a podobne ako Brusel chce žiadať o revíziu.
Pri poľnohospodárskych produktoch, ktoré sú dnes chránené dovoznými clami presahujúcimi 90 %, navrhuje WTO tieto clá znížiť do piatich rokov o 60 %, Japonsko je však ochotné pripustiť len 36-percentné zníženie. Minimálny rozsah redukcie by podľa WTO mal byť 45-percentný, Tokio navrhuje v tomto prípade iba 15 %. Ako uviedla agentúra Reuters, Japonsko napr. dnes stanovuje dovozné clá na ryžu na úrovni 341 jenu/kg komodity, čo predstavuje clá vo výške 490 %. Ak by clá znížilo o navrhovaných 45 %, americká a čínska ryža by tvrdo začali konkurovať japonským pestovateľom, ktorých by mohli odstaviť z trhu. Plán okrem toho ráta aj so zvýšením dovozných kvót tak, aby zahraničné výrobky obsadili aspoň 10 % trhu. Ekonomicky rozvinuté krajiny však budú môcť predložiť zoznam malého počtu "strategických výrobkov", na ktoré sa budú dať uvaliť aj vyššie clá.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:40