StoryEditor

EK si posvieti na nových členov

09.10.2002, 00:00
Autor:
TASRTASR

Európska komisia dnes okrem odporúčania uzavrieť prístupové rokovania s desiatimi krajinami vrátane Slovenska navrhne, aby sa na nových členov dva roky po vstupe vzťahovali ochranné klauzuly umožňujúce postih v prípade, že by nedodržiavali predpisy EÚ. Prístupové zmluvy by podľa návrhu strategického dokumentu mali obsahovať "všeobecnú ekonomickú ochrannú klauzulu" a "špecifickú klauzulu".
Ekonomická klauzula by starým i novým členom umožňovala reagovať na "vážne ťažkosti" alebo "podstatné zhoršenie" v ktoromkoľvek odvetví hospodárstva spôsobené inými krajinami. O ochranných opatreniach by rozhodla EK podľa žiadosti členského štátu. Podobná klauzula bola v platnosti 12 mesiacov po predchádzajúcom rozšírení o Rakúsko, Švédsko a Fínsko v roku 1995, nebola však nikdy uplatnená.
Pri terajšom rozšírení preto EK navrhuje tiež "špecifickú ochrannú klauzulu".
Tá má umožniť komisii prijať potrebné opatrenia v prípade narušenia alebo hrozby narušenia fungovania jednotného trhu, ale tiež v oblasti bezpečnosti, spravodlivosti či uplatňovaní rôznych slobôd, ktoré budú vychádzať z neschopnosti plniť záväzky dané v prístupových rokovaniach. Návrh vylučuje, že by bližšie nešpecifikované opatrenia mohli znamenať obnovenie kontrol (tovaru) na hraniciach vnútri EÚ, teda medzi novými a starými členmi. Kontroly osôb totiž ostanú v platnosti, až kým noví členovia nepristúpia k Schengenu, čo môže trvať dva -- tri roky od vstupu. Tieto klauzuly nenavrhuje komisia z obavy, že noví členovia nebudú schopní dodržiavať pravidlá fungovania EÚ. Ide skôr o ubezpečenie terajších členských štátov, že komisia bude situáciu dostatočne kontrolovať a bude mať k dispozícii nástroje pre prípadné problémy. EK chce terajšie členské krajiny ubezpečiť aj pomocou sprísneného monitoringu, ako si budúci členovia po ukončení rokovaní a podpise prístupovej zmluvy plnia svoje záväzky. Komisia dnes tiež navrhne systém prísneho dohľadu, v rámci ktorého budú do budúcich členských krajín okrem iného pravidelne cestovať misie expertov, aby sa priamo na mieste presvedčili o tom, ako si tá-ktorá krajina plní svoje záväzky. Výsledky monitorovania zhrnie v júli 2003 správa EK, ktorá sa zameria na prípravu v oblasti čerpania peňazí zo štrukturálnych fondov. Súhrnnú správu predloží EK tri mesiace pred vstupom. Tento dokument bude nástupcom doterajších hodnotiacich správ a predchodcom výročnej správy o uplatňovaní práva EÚ, ktoré komisia pravidelne vydáva pre všetky členské štáty. Okrem toho plánuje komisia uplatniť "systém včasného varovania" budúcich členských krajín. "Komisia bude signalizovať všetky odklady alebo problémy pri plnení záväzkov predovšetkým varovnými listami na politickej úrovni," uvádza sa v návrhu strategického dokumentu EK.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 19:16