StoryEditor

Produkcia obilnín klesne na minimum

10.07.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Trvalé sucho postihlo úrodu obilnín v strednej a vo východnej Európe. Tohtoročná rumunská a srbská produkcia pšenice by mala klesnúť na 50-ročné minimum, v prípade Bulharska pôjde takmer o 40-percentné medziročné zníženie produkcie obilia. Výrazný pokles produkcie obilnín troch balkánskych republík bude znamenať nárast dovozu v období 2003/2004, ako aj zníženie štátnych rezerv v záujme vyrovnania tohto deficitu. Sucho poškodilo úrodu aj v Maďarsku, Poľsku, ČR a na Slovensku, no ako uvádza agentúra Reuters, tam by nemalo dôjsť k vytvoreniu deficitu.
Medzinárodná rada pre obilie znížila odhad celosvetovej produkcie pšenice na obdobie 2003/2004 práve kvôli zlému počasiu vo východnej Európe. Zlé počasie negatívne vplývalo na úrodu v menšej či väčšej miere od Francúzska až po Ukrajinu, uvádzajú predstavitelia rady.
Len veľmi málo východoeurópskych krajín bude v tomto roku vyvážať. Niektoré, vrátane tradičných vývozcov obilia Rumunska a Bulharska, budú odkázané na rekordné dovozy. Rumunské ministerstvo poľnohospodárstva odhaduje, že tohtoročná produkcia pšenice dosiahne zhruba 2,6 milióna ton, zatiaľ čo v roku 2001 predstavovala 4,38 milióna ton.
Stredoeurópske krajiny nebudú nútené podľa odhadov dovážať. V Maďarsku očakávajú pokles produkcie pšenice o 500 000 až 800 000 ton. Aj Česká republika by mala pokryť domácu spotrebu pšenice, pričom tohtoročná produkcia by mala medziročne klesnúť o 0,2 milióna tony. Mierny pokles produkcie pšenice očakávajú aj v Poľsku. Slovenský minister pôdohospodárstva Zsolt Simon však nevylučuje, že SR bude musieť dovážať časť obilia zo zahraničia.
Žatva vo Francúzsku, ktorá je najväčším producentom obilia v rámci Európskej únie, sa začala zhruba pred 12 dňami, no bola prerušená kvôli silným búrkam. Výraznejšie ako vo Francúzsku sa nepriazeň počasia podpísala na úrode obilia v Taliansku. Hektárové výnosy budú oproti minulému roku oveľa nižšie z dôvodu zmiešaných efektov prudkých dažďov v období sejby, chladnej jari a rekordne vysokých júnových teplôt.
Depresia ohľadne cien nového obilia vládne aj v Nemecku. Vo Veľkej Británii ceny pšenice tento týždeň mierne klesli. Podľa dílerov na komoditných trhoch vládne neistota ohľadne kvality a objemu žatevných výnosov. Producenti obilia očakávajú, že ceny pôjdu hore. Odberatelia vrátane mlynárenských podnikov sa aj napriek tomu neponáhľajú kupovať, lebo producenti väčšinu zásob predali už pred začatím žatvy, ktorá je plánovaná na júl alebo august.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. apríl 2024 11:53