StoryEditor

10 TOP manažérov kvality roku 2002

11.11.2002, 23:00

Ing. Peter Frischer začal v oblasti systémov manažérstva kvality aktívne pôsobiť v roku 1990, vo VSŽ od roku 1993. Jeho prínos je predovšetkým v úlohe, ktorú zohráva pri zabezpečení vysokej úrovne systémov vo firme, v etapách jej dobudovávania a kontinuálneho rozvoja. Má zásadnú zásluhu na myšlienke a realizácii systémov manažérstva kvality v celej spoločnosti USSK do súčasnej podoby, kedy je firma certifikovaná ako jeden komplexný celok podľa STN EN ISO 9001:2000 aj ISO TS 16949.
Ing. Lenka Gondová bola v roku 1997 poverená vedením projektu zavádzania systémov manažérstva kvality podľa normy ISO 9001 v spoločnosti ŠEVT. Dokázala zladiť rôznorodé povahy a úrovne pochopenia, vysvetliť nechápajúcim, prikázať neochotným a povzbudiť ochotných. Pôsobila ako školiteľ počas interných školení všetkých pracovníkov na požiadavky noriem. Bola poverená vedením projektu výberu a zavádzania informačného systému pre ŠEVT, a. s.
Ing. Hedvika Ivančenková má rozhodujúcu zásluhu na tom, že je systém manažérstva kvality v Cementárni Lietavská Lúčka funkčný a stále sa zlepšuje. V čase, keď väčšina zamestnancov nemala vôbec predstavu, čo to systém manažérstva kvality podľa ISO noriem je, bola už vyškolená a stála na čele jeho zavádzania vo firme. Predovšetkým jej zásluhou sa laboratóriá v Lietavskej Lúčke vypracovali na dnešnú úroveň a v posledných rokoch boli medzi prvými laboratóriami v SR, ktoré dostali certifikáty o autorizácii a akreditácii.
Ing. Mária Karaková pracuje vo funkcii vedúcej odboru riadenia kvality a je zmocnencom pre kvalitu a environment. Najväčšiu zásluhu má na vybudovaní systému manažérstva kvality v spoločnosti a získaní certifikátov kvality ISO 9001, QS 9000 a VDA 6.1. V tomto období prebieha príprava na získanie certifikátu EMS podľa normy ISO 14 001. Zaslúžila sa o zvyšovanie povedomia spoločnosti u zákazníkov, s ktorými spolupracuje v oblasti kvality výrobkov i externých auditov u dodávateľov.
Ing. Igor Krátky bol už v rokoch 1996-97 zodpovedný za zavedenie systému manažérstva kvality, vďaka čomu získala spoločnosť Slovalco, a. s., Žiar nad Hronom v roku 1997 certifikát podľa normy ISO 9001. V ďalšom roku bol zodpovedný za zavedenie systému environmentálneho manažérstva. Prišiel s myšlienkou integrovať manažérske systémy a stal sa tvorcom integrovaného systému manažérstva kvality vo firme. Riadi programy všetkých typov auditov.
Ing. Ladislav Kucko bol iniciátorom a aktívnym organizátorom celého procesu implementácie systému manažérstva kvality a environmentálneho manažérstva podľa noriem ISO a ich medzinárodnej certifikácie vo VSŽ a celej skupine podnikov VSŽ, a. s., Košice. Má podiel na získaní prvého medzinárodného certifikátu systémov manažérstva kvality podľa ISO 9001 v DZ TVA VSŽ v roku 1992 ako prvej organizácie v celom postkomunistickom bloku. Pripravoval spoločnosť na recertifikáciu systémov manažérstva kvality podľa novely ISO 9001:2000, ktorá prebehla v júni 2002.
Ing. Iveta Paulová svojím osobnými prístupom a zaangažovanosťou prispela k modernému prístupu riadenia organizácie DECOM Slovakia. Išlo najmä o pretvorenie statickej organizačnej štruktúry na pružnú organizačnú štruktúru, predefinovanie zodpovednosti právomocí, delegovanie na vedúcich projektov a využívaní nových metód pri rozhodovaní. Oceňuje sa aj jej podiel na vytváraní partnerských vzťahov s dodávateľmi a spolupráca na budovaní ich systémov manažérstva kvality.
Ing. Ján Roháč, CSc., bol od začiatku budovania systémov manažérstva kvality v spoločnosti CERAM ČAB, Nové Sady osobne zainteresovaný do aktivít súvisiacich s ich prípravou, tvorbou dokumentácie, vzdelávaním pracovníkov na všetkých stupňoch riadenia. Úspešne previedol organizáciu cez všetky dohľady a recertifikačné audity, ako i cez zákaznícke audity. V súčasnosti zodpovedá za transformáciu systémov manažérstva kvality do revidovanej normy ISO 9000:2000, ktorá je pred ukončením.
Ing. Marián Šteflík sa aktívne zaslúžil o vybudovanie a uplatňovanie účinného systému manažérstva kvality v Slovenských elektrárňach -- Atómovej elektrárni Mochovce. Presadzovaním najaktuálnejších trendov v oblasti manažérstva kvality prispel k pozitívnej zmene firemnej kultúry smerom k otvorenej komunikácii, prístupnosti na zmeny a ochote učiť sa. Pod jeho vedením sa vymenili v odbore zabezpečovania kvality vo firme dve generácie kvalitárov.
Miroslav Vaško preukázal v oblasti zavádzania systémov manažérstva kvality a EMS mimoriadne riadiace a organizačné schopnosti, trpezlivosť, vytrvalosť a pracovitosť. Dokázal zmobilizovať kolektív spolupracovníkov v organizácii Služba VDI Nitra a zapojiť ich do procesu tvorby a realizácie systémov manažérstva kvality. Má osobný podiel na zvyšovaní úrovne vedomostí pracovníkov odboru riadenia kvality, technických a výrobných útvarov organizácie, aktívne pracuje v internom lektorskom zbore a podieľa sa na príprave novoprijatých zamestnancov.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 14:46