StoryEditor

Annan: Konanie BR OSN je nešťastné

11.12.2002, 23:00

Generálny tajomník OSN Kofi Annan označil zaobchádzanie s irackou deklaráciou o zbrojných programoch a vojenskom arzenáli v rámci Bezpečnostnej rady OSN za "nešťastné". BR OSN totiž rozhodla o tom, že kópie dokumentu rozmnožované dostanú iba piati stáli členovia rady -- USA, Veľká Británia, Francúzsko, Rusko a Čína. Annan ani tak nekritizoval samotné rozhodnutie, ale štýl a prístup, ktoré boli podľa neho chybné, pretože BR ešte v piatok rozhodla o tom, že kópiu nedostane nikto z rady. Zároveň však odmietol tvrdenia, že OSN "zase raz dokázala, že je bábkou v rukách USA".
Americkí predstavitelia si po intenzívnej lobingovej kampani zabezpečili necenzurovanú kópiu dokumentu s prednostným prístupom kvôli faktu, že majú najrýchlejšie kopírovacie zariadenia. Niektorí členovia rady, vrátane Sýrie, Mexika a Nórska, už vyjadrili rozhorčenie nad touto skutočnosťou. Nórsky premiér Jan Petersen na margo tejto problematiky uviedol, že je nesprávne posudzovať niektorých členov rady ako "krajiny B-kategórie". Niektorí veľvyslanci pri OSN avizovali, že predložia na rozpravu otázku prístupu k dokumentom.
Irackí predstavitelia už tento postup označili za "bezprecedentné vydieranie". Irak okrem toho v utorok kritizoval rozhodnutie OSN odovzdať neredigovanú kópiu jeho deklarácie USA, pretože Washington by mohol dokument zmanipulovať a vyrobiť si tak zámienku na vojnu. USA však tvrdia, že BR OSN sa tak rozhodla na základe citlivosti informácií obsiahnutých v 12 000-stranovej deklarácii. Tú musel Irak vypracovať v súlade s rezolúciou BR OSN č. 1 441, na základe ktorej sa má režim Saddáma Husajna odzbrojiť. V prípade, že Bagdad nebude úplne spolupracovať s OSN a nepodriadi sa požiadavkám medzinárodného spoločenstva, USA sú pripravené použiť proti Iraku vojenskú silu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 23:08