StoryEditor

Kvalita v roku 2002

30.12.2002, 23:00

Záver roku je príležitosťou na hodnotenie činností za uplynulé obdobie. Nie je to inak ani v prípade Slovenskej spoločnosti pre kvalitu (SSK) a jej výboru. Jednou z hlavných priorít SSK, v súlade s jej poslaním, je podporovať podnikateľskú úspešnosť slovenských firiem a organizácií štátnej a verejnej správy v oblasti kvality. Záujmom výboru SSK je byť užitočný a zaujímavý pre všetkých tých, pre ktorých je kvalita hnacím motorom.
V predchádzajúcom roku, roku 2002, výbor SSK zrealizoval okrem tradičných aktivít, ako sú výročná konferencia v marci, odborný seminár Q -- Profes v máji, aj podujatia konané v Európskom týždni kvality. Jednou z najvýznamnejších aktivít SSK je odborné a organizačné zabezpečenie súťaže Národná cena Slovenskej republiky za kvalitu. Je potešiteľné, že súťaž si získala svojich priaznivcov, uznanie hlavne medzi podnikateľskou verejnosťou i čo sa týka záujmu zúčastniť sa na súťaži alebo využívať metodiku modelu EFQM. Sme radi, že slávnostné vyhlásenie výsledkov tretieho ročníka súťaže sa uskutočnilo na Bratislavskom hrade a opäť za účasti prezidenta SR. Pozornosť si zaslúži aj projekt, verejnosti známy ako Národný informačný systém kvality (NISK), ktorý získal veľkú sledovanosť nielen kolektívnych a individuálnych členov SSK, vďaka poskytovaniu aktuálnych informácií z oblasti kvality z domova i zo zahraničia. Webové stránky NISK a SSK sú naozaj jedinečným zdrojom informácií nielen o normách ISO, certifikácií firiem, publikácií týkajúcich sa kvality, ale aj informácií zo zasadnutí Rady Národného programu kvality SR a o všetkom, čo sa v kvalite na Slovensku deje.
Ohlas si získal projekt -- súťaž 10 TOP manažérov kvality roku 2002, ktorej cieľom je oceniť osobný prínos manažérov kvality vo svojich organizáciách a zároveň zoznámiť verejnosť s týmito osobnosťami.
Uvedené projekty, a vôbec celá činnosť SSK, sú úzko späté s Úradom pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo (ÚNMS) SR, ktorý je predstaviteľom štátu v oblasti štátnej politiky kvality a zvyšovania povedomia kvality na Slovensku. Vďaka úsiliu a podpore ÚNMS SR sme uvedené projekty úspešne zrealizovali a pripravili ich pokračovanie i na nasledujúci rok ako základ na prípravu a realizáciu Národného programu kvality do roku 2008 tak, aby bol užitočný pre podnikateľskú sféru, verejnú a štátnu službu, ale predovšetkým pre občanov.
Nedá mi, aby som nespomenul aj podporu významných slovenských firiem, ktoré finančne podporili jednotlivé podujatia a rovnako sa podpísali pod úspešné zvládnutie uvedených projektov. Chcem sa poďakovať predstaviteľom týchto firiem: U.S. Steel Košice, Palma Tumys Bratislava, SGS Košice, PosAm Bratislava, Eurospedit Bratislava, Mliekospol Nové Zámky, IBM, ale aj mediálnym partnerom, ktorými sú Hospodárske noviny a televízia Markíza.
Moje najväčšie poďakovanie patrí všetkým členom výboru SSK a všetkým členom SSK, ktorí šírili povedomie kvality na Slovensku.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 13:52