StoryEditor

Apple ukázal prevratné hodinky. A nahneval väčšinu zákazníkov

07.09.2016, 18:20

Apple v San Franciscu predstavil iPhony novej generácie a ukázal aj nové hodinky Apple Watch. K revolučným zmenám nedošlo, pri iPhone 7 sa potvrdili špekulácie o dvojitom fotoaparáte pri verzii Plus a absencii slúchadlového konektora.

Tim Cook začal tlačovú konferenciu s predstavením nových iPhonov obvyklou rekapituláciou nedávnych úspechov firmy. Ako tému si zvolil hudbu, službu Apple Music si predplatilo už 17 miliónov používateľov. Pochválil sa tiež 140 miliardami stiahnutých aplikácií v AppStore. A jednou z úvodných prekvapivých noviniek bolo predstavenie novej hry Super Mario Run.

Slávny inštalatér sa na platformu iOS dostáva prvýkrát v jej histórii. Trochu komicky potom pôsobila výplň v podobe predstavení nových funkcií kancelárskeho balíka iWork. V histórii firmy nikdy nedostala takáto funkcia taký prominentný priestor v úvode tlačovej konferencie.

Apple stupňoval napätie aj predstavením noviniek v Apple Watch, ktoré dostali novú generáciu. Tá sa volá Apple Watch series 2, má pozmenený dizajn a používatelia ich môžu nosiť aj pri plávaní, sú vodotesné do hĺbky 50 metrov. Watch OS 3 dostane aj softvérové ​​novinky, ako napríklad odoslanie tiesňovej správy alebo fungovanie hry Pokémon Go na Apple Watch. K dispozícii bude aj pre užívateľov existujúceho modelu. Hodinky majú o 50 percent rýchlejší dvojjadrový procesor a grafiku s dvojnásobným výkonom. Nové hodinky majú tiež vlastný GPS modul a k dispozícii budú aj v keramickom prevedení. Stáť budú 369 dolárov. V predaji budú od 16. septembra.

Nový iPhone dostal podľa očakávania aktualizovaný dizajn vychádzajúci z predchádzajúcich dvoch generácií, telo sa ale takmer zbavilo pásikov pre prestup signálu a telefón bude k dispozícii okrem existujúcich farieb (čierna, strieborná, zlatá a ružová) aj v lesklej čiernej. Apple prepracoval horné tlačidlo, ktoré je teraz citlivé aj na silu tlaku, novinkou je tiež odolnosť voči vode v špecifikácii IP67.

Potvrdený je aj dvojitý fotoaparát iPhonu, ten bude mať ale len model Plus, iPhone 7 si vystačí s klasickou jednou šošovkou. Každý z dvojice foťákov má inú ohniskovú vzdialenosť (27 a 56 mm), čím Apple simuluje dvojnásobný optický zoom. Rozlíšenie je 12 megapixelov ako doteraz, čip bol ale vylepšený a Apple sa chváli svetelnosťou f/1.8. Predný fotoaparát má rozlíšenie 7 megapixelov. Bez pochyby sa iPhone opäť posunie medzi najlepšie fotomobily.

Nový iPhone dostal tiež nový čipset, ktorý sa volá A10 Fusion. Apple sa chváli tým, že ide o najvýkonnejší čip v smartfóne v súčasnosti. Procesor je štvorjadrový a má jadrá pre vysoký výkon aj pre menej náročné aplikácie. Grafika má o polovicu väčší výkon oproti predchádzajúcemu čipu A9. Apple tým predlžuje výdrž batérie. Spoločnosť sľubuje najväčšiu výdrž batérie v histórii iPhonu, model 7 vydrží oproti modelu 6s v praxi o dve hodiny používania dlhšie, typ 7 Plus potom hodinu navyše proti 6 Plus. Rozlíšenie aj uhlopriečky displejov zostávajú zachované, tu k zmene nedošlo.

Prvýkrát v histórii dostal iPhone aj stereo reproduktory, priestor pre ne urobil 3,5 mm jack, ktorý zmizol a podľa očakávania sa slúchadlá k novinke pripájajú cez Lightning konektor. Redukcia na klasický jack bude v balení s každým novým iPhonom. Novinkou sú tiež bezdrôtové slúchadlá AirPods, ktorá si však budú zákazníci musieť kúpiť zvlášť. Hrať majú vydržať 5 hodín, potom ich bude potrebné nabiť.

Ceny nových iPhonov budú tradične vysoké. Model 7 začína na 649 dolároch, typ 7 Plus na 769 dolároch. Základom je 32 GB pamäte, ďalej potom Apple kapacitu výrazne zdvihol. Ďalšou voľbou je totiž 128 GB a 256 GB pamäte (verzia Jet Black bude len v týchto variantoch).

Apple predstavuje nový iPhone 21:08 Na záver: dva názory z HN a HNonline.sk František Kvarda, zástupca šéfredaktorky HN: "Nový iPhone je odsúdený na úspech. Napriek na prvý pohľad šialenému kroku, ktorým je odstránenie klasického jacku na slúchadlá. Hnev fanúšikov rýchlo pominie pri pohľade na (zdá sa) úchvatnú čiernu farbu, 256 GB verziu pamäte, vodeodolnosť a špičkový fotoaparát. Opäť čakajme stanovačky pred Apple Stores po celom svete". Peter Haluška, zástupca šéfeditora HNonline.sk: "Apple znova ukázal, že dokáže prísť s novinkou, ktorá nahnevá obrovské množstvo ľudí, a aj tak to veľkolepo predá. Je trochu paradoxné, že pri predstavovaní nového telefónu sú najlepším ukázaným produktom hodinky. Ak si totiž budete chcieť nabíjať telefón a zároveň počúvať hudbu na slúchadlách, budete musieť nakupovať". 21:04 Koniec, dovidenia Sia odchádza z pódia, rovnako ako Tim Cook. Náš online prenos sa končí, ďakujeme za pozornosť! 20:56 Na stage prichádza Sia Záver večera patrí vystúpeniu speváčky Sia. 20:52 Kedy bude u nás? Objednávky na nový telefón začínajú 9. septembra, 16. 9. sa ho fyzicky dočkajú v prevej "várke" krajín, Slovensko príde o týždeň neskôr. 20:52 Ide sa na nákupy iPhonov "Už viem, aký mám program 16. septembra," hovorí Drahomír Piok. 

Zdroj: Reuters
20:51 256 GB Najmenšia pamäťová verzia bude 32 GB, nasleduje 128 a 256 GB. Pri oboch modeloch. 20:50 Veľmi štedré iPhony Zanikli iPhony s pamäťou 16GB kapacita začína na 32 gigabajtoch. Apple vynechal aj verziu s kapacitou 64GB a nasleduje rovno 128GB a pribudla veľmi štedrá 256GB verzia.  20:48 Ceny Pri menšej verzii budú rovnaké ako iPhone 6S - 649 USD. Väšia verzia Plus bude stáť 769 USD. 20:46 Sme "eko" Prezentácia sa blíži ku koncu, Jablko zdôrazňuje, že pri výrobe iPhonu dbá na ekológiu.  20:45 Veríme, že nebudú horieť "Som zvedavý, čo sa im môže stať," uvažuje Ondrej Macko. Myslí pri tom na problémy predošlého iPhonu, ktorý sa ohýbal a aktuálne problémy Samsungu, ktorý musel zastaviť predaj svojich telefónov kvôli tomu, že sa pri nabíjaní vznietili.  20:44 Aká bude batéria Najdlhšia výdrž batérie v histórii iPhonov - avizuje firma. Má byť o hodinu, resp. dve lepšia ako v predošlej verzii. 20:40 Jasná kúpa "Pôjdeš si ho kúpiť do Mníchova?" pýta sa Ondrej Macko. "Samozrejme," odpovedá Drahomír Piok. 
Zdroj: Reuters
20:39 Nový procesor iPhone s označením 7 dostne nový 4-jadrový procesor A10 s označením Fusion. Má zabezpečiť "maximálny výkon a maximálnu životnosť batérie". Grafický výkon nového telefónu sa dostáva na úroveň 240-násobku úplne prvého modelu.  20:36 Apple predbieha aj škodovka "Applu už chýba len, aby zaviedol bezdrôtové nabíjanie telefónu," hodnotí Drahomír Piok. "Priestor pre takéto nabíjanie už má aj škodovka," žartuje.  20:34 Tichý obdiv Obaja naši komentátori sa nechali uniesť a zahľadeli na predstavenie bezdrôtových slúchadiel. 
Zdroj: HNtelevízia
20:34 Externá nabíjačka v púzdre Takže nie 5, ale 24 hodín počúvania - Air Pods sa dajú nabiť priamo v malej externej nabíjačke, ktorá je zároveň obalom na ne. 20:31 5 hodín počúvania Ďalšie starosti s nabíjaním: AirPods vydržia hrať 5 hodín.  20:30 Slúchadlá AirPods Hudba bez kábla? Áno, Apple uvádza AirPods. Cena zatiaľ známa nie je, stratiť sa ich však asi neoplatí.  20:29 Apple zabil klasiku "Apple zabil technológiu, ktorá fungovala niekoľko desaťročí," hovorí o novom prístupe k slúchadlám Drahomír Piok. "Jack port bol na každom smartfóne, to bola povinnosť, písmo sväté," dopĺňa ho Ondrej Macko.  20:27 Definitívne. Hudba pôjde cez nabíjaciu "dieru" 3,5 mm jack umrel, slúchadlá budete napájať cez lightning. Alebo použijete redukciu, Apple ju dokonca ukazuje v prezentácii. 20:25 Stereo reproduktory Nový model iPhonu získa zvuk v stereo kvalite.
Zdroj: HNtelevízia
20:24 Novinár musí riskovať "Keďže zajtrajšie Hospodárske noviny šli do tlače podstatne skôr, ako samotné predstavovanie začalo, sme veľmi radi, že sa potvrdili všetky špekulácie," teší sa Drahomír Piok. Článok totiž popisuje avizované novinky telefónu.  "Taká je práca novinára, niekedy musí riskovať," reaguje Ondrej Macko.  20:22 Expert na multimédiá "Zdá sa, že Apple bude expertom na multimédiá," hodnotí novinky Drahomír Piok.  20:22 Aká bude obrazovka Displej je o 25 percent svetlejší. Obraz ponúkne v kinokvalite, obrazovka je so snímačom 3D touch.  20:20 Pochvaly od profíkov Apple sa chváli vyjadreniami profesionálnych fotografov, ktorí vynášajú novú fototechniku iPhonov do nebies, poukazujú na hĺbku, ostrosť a sýtosť farieb. 20:16 Dve verzie Menší sedmičkový iPhone bude mať jednu zadnú kameru, verzia 7Plus získa podľa očakávaní dve šošovky. 
Zdroj: Reuters
20:14 Fotodetaily Aj predná kamera dostala stabilizáciu, má rozlíšenie 7 megapixelov. Šošovka má šesť vrstiev. 

20:09 Apple nahneval väčšinu zákazníkov "Apple odstránením jacku nahneval väčšinu svojich zákazníkov," zhodnotil Drahomír Piok. "Klasické slúchadlá môžu vlastne zahodiť do koša," dodáva.  20:08 Lepší fotoaparát Potvrdzujú sa aj informácie o výraznom vylepšení fotoaparátu a takisto blesku, je silnejší o 50 percent. 20:07 Vodeodolný iPhone iPhone bude po novom aj vodeodolný. "Otázne je do akej miery bude odolný," uvažuje Ondrej Macko. "Minimálne na to, keď spadne do toalety," žartuje Drahomír Piok. 
Zdroj: Apple
20:06 Nový home button Hlavný "gombík" sa posúva na vyšší level. Bude inteligentný, môžete si na ňom nastaviť špeciálne funkcie, získa väčšiu senzitivitu.  20:05 Všetko sa potvrzuje "Všetky tie veci sa potvrdzujú," hovorí Ondrej Macko o ohlasovaných novinkách.  20:04 3,5 mm jack je preč. Chvalabohu "Chvalabohu si teraz povedali stovky denníkov na svete, ktoré mali uzávierku pred dnešným eventom, no riskli to a do zajtrajšieho vydania dali informáciu o konci 3,5 mm jacku," hovorí František Kvarda. Kúpte si zajtrajšie HN, dodáva. 20:03 Čo urobíš so slúchadlami? "Nie je tam, nie je tam," reaguje Drahomír Piok. Apple totiž potvrdil špekulácie a odstránil klasický jack konektor, ktorým sa pripájajú slúchadlá.  20:02 Skvelá čierna Podľa videa je nová klavírna čierna farba skutočne nádherná. 20:00 Prvé fotky iPhone 7 Tim Cook: Je to najlepší iPhone, aký sme kedy vytvorili. Toto je iPhone 7.
Zdroj: Apple
19:59 Napätie v štúdiu "Stále sme pri operačnom systéme," posťažoval sa Ondrej Macko. Vzápätí prichádza na rad nový iPhone.  19:58 Novinky v správach iMessage dostanú nový vizuál a funkcie, napríklad efekty na celej obrazovke. 19:57 Nový softvér Nový iOS 10 bude bude nabitý novinkami. Vraj tak, ako nikdy predtým. Vrátane úplne nových máp, cez ktoré si priamo rezervujete ubytovanie či zabudovanej aplikácie na správu internetu vecí v domácnosti.
Zdroj: Apple
19:55 Konečne. iPhone! Začína sa predstavovanie nových iPhonov. Predali sme ich už vyše miliardy, oznamuje Tim Cook. 19:52 Hodinka je za nami "Máme hodinku za sebou a slovo iPhone neodznelo," upozorňuje Ondrej Macko. 19:50 Spolupráca s Nike Na trhu bude aj verzia Apple Watch s označením Nike PLUS. Pôjde o špeciálnu športovú verziu. "Bude to perfektný partner na beh," tvrdí firma. 19:49 Toto musíme otestovať "Neviem, ako sa dostaneme do 50-metrovej hĺbky, ale toto musíme otestovať," vyhlásil Ondrej Macko. "Vyberieme sa do Chorvátska," navrhuje Drahomír Piok. 19:47 Nové materiály a farby Apple dá hodinkám aj keramickú verziu, nové farby a štýly remienkov. 
Zdroj: Apple
19:44 GPS v hodinkách Áno, GPS spraví z Apple Watch konkurenciu športovým špecializovaným značkám hodiniek - napríklad Garmin.  19:43 Splnený sen "Jeden z tvojich snov sa splnil," hovorí Ondrej Macko Drahomírovi Piokovi na oznámenie vstavaného GPS do hodiniek. 
Zdroj: Apple
19:40 Plavci ich budú milovať Tvrdí o novej generácii Apple Watch samotná firma. Súhlasíme. 19:39 Aplikácie pre potápačov "Tieto hodinky by mohli používať aj potápači," komentuje Drahomír Piok.  19:37 Vodotesnosť Vodotesnosť smart hodiniek druhej generácie má byť ekvivalentná hĺbke 50 metrov. Budú mať špeciálny reproduktor, ktorý sám "vypudí" vodu. 19:35 Nová generácia Apple Watch Apple Watch sa dočkali novej generácie, podľa úvodného videa budú jednoznačne vodotesné a zamerané primárne na športové aktivity. 19:34 Všetko o Pokémonoch Apple bude po novom pomáhať ľuďom cvičiť pri hraní hry Pokémon GO. "Apple prepojil Pokémonov a fitness aplikácie," hovorí Ondrej Macko.  19:33 Pokémoni v Apple Watch František Kvarda: "Šialenstvo okolo Pokémonov dosiahne nový level. Odteraz si dávajte pozor na ľudí, ktorí ktorí počas chôdze bezhlavo šúchajú po svojich hodinkách".  Zatiaľ najviac zaujímavá informácia z večera: aplikácia Pokémon GO sa dostane aj do smart hodiniek od Apple!
Zdroj: Mafra
19:31 Hodinky ako vstupenka Apple hodinky sa v USA bežne používajú ako vstupenka, či kľúč od hotelovej izby. "U nás nefungujú ani platby," upozorňuje Drahomír Piok.  19:30 Pokémoni ako téma 50 miliónov stiahnutí. To je slušný výsledok aplikácie Pokémon GO pre iOS.  19:28 Nový systém pre hodinky Apple Watch dostanú nový softvér - Watch OS3. Pribudnúť by malo viacero funkcií a aplikácií. 19:27 iLáska? Zákazníci milujú Apple Watch, hovorí Tim Cook. "Koľko ľudí, ktorí smart hodinky od Apple aktívne používajú, máte vo svojom okolí? Zvyčajne je odpoveď nula," komentuje František Kvarda, zástupca šéfredaktorky HN. 19:25 Microsoft valcuje "Nepoznám firmu, ktorá by pracovala iba na Mac-och," hovorí Drahomír Piok. "Hlavne v Európe to je nepredstaviteľné," doplnil Ondrej Macko.  19:24 Apple Watch Tim Cook začína hovoriť o chytrých hodinkách od Apple, aj tie čakajú novinky. 19:24 iWork Na pódiu je Susan Prescottová z tímu projektu iWork. Predvádza, ako dokáže v reálnom čase zasahovať do hotovej prezentácie a interagovať s ostatnými používateľmi. 19:22 Apple omylom zverejnil dátum Apple na svojom Twitteri omylom zverejnil dátum spustenia predpredaja telefónov. Malo by to podľa tohoto obrázku byť 16. septembra. Apple obrázok veľmi rýchlo z Twitteru stiahol.  19:20 Podpora vzdelávania Tim Cook hovorí o projekte Apple, ktorý podporuje inovatívnu výučbu na vybraných amerických školách.Škôl, ktoré podporuje, je viac ako sto. Na twitter sa medzitým dostala zrejme oficiálna fotka čierneho nového Apple, firma ju po pár minútach stiahla.  19:17 Dobrá stávka "Stávka na Nintentdo je veľmi dobrá," myslí si Ondrej Macko. "Super Mario zrejme bude exkluzívne pre telefóny od Apple," špekuluje Drahomír Piok.  19:12 Otec hry Super Mario na pódiu Na stage prichádza stvoriteľ populárnej hry Shigeru Miyamoto. A je tu prvá novinka - Super Mario bude k dispozícii pre iPhone. Podľa demonštrácie, ktorú Shigeru Miyamoto predvádza, hra bude zrejme mimoriadne "vychytaná". 19:12 Pokémoni zničili baterky "Som zvedavý, ako to bude s novou baterkou," uvažuje Ondrej Macko. Hra Pokémon GO totiž extrémne vybíjala batérie telefónu.  19:11 Príjemné prekvapenie Vyzerá to tak, že na iPhone sa dostane legendárny Super Mario.  19:09 Úspechy App Store 140 miliárd stiahnutých aplikácii. To je App Store. Slušné číslo, čo poviete? 19:09 Príde to až tak o 20 minút Ako sa zhodli páni v štúdiu HNtelevízie, veľké predstavenie príde až približne o 20 minút. Zatiaľ je reč iba o aplikáciách.  19:08 Apple Music Hudobný začiatok nebol náhodou, Tim Cook je na pódiu a hovorí o novinkách v Apple Music. Služba má už 17 miliónov používateľov, hovorí šéf Apple. 19:07 Bolo treba zaplniť miesto, bol som tam Ondrej Macko si zavtipkoval na vlastný účet. Spomínal na to, ako v minulosti bol na podobnom predstavovaní iPhonov. "Bol som tam s inou firmou. Bolo treba zaplniť miesto, tak som tam bol," popísal Macko.  19:06 HNonline.sk sú pri tom Počas celého eventu vám HNonline.sk ponúkne online prenos - zo štúdia HNtelevízie ako aj textovo priamo na HNonline.sk. Pozdravuje vás editor Drahomír Piok, Ondrej Macko z TouchIT, online editor Peter Haluška a zástupca šéfredaktorky František Kvarda.  19:04 V štúdiu je s Drahomírom Piokom Ondrej Macko
Zdroj: HNtelevízia
19:03 Šou sa začína Event začína videom, ktoré paroduje populárnu americkú šou Carpool Karaoke. Tim Cook sa pokúša o spev.

18:36 Zmeny Najväčšou zmenou iPhonu 7 má byť, že doň nepripojíte obyčajné slúchadlá. Nová obrazovka, batéria či fotoaparát môžu byť ľahko zabudnuté, no absencia pripojenia slúchadiel je niečo, o čom sa špekulovalo dlho pred predstavením telefónu a bude sa o tom hovoriť aj dlho po tom.  18:33 O necelých 30 minút začíname Spoločnosť Apple o 19. hodine nášho času otvorí veľký event, na ktorom predstaví dvojicu nových telefónov. 

01 - Modified: 2022-03-04 11:51:18 - Feat.: - Title: Rusi sa už neposadia do švédskych sedačiek v teplákoch od Nike. Svoju činnosť pozastavuje v Rusku aj Airbnb 02 - Modified: 2021-12-12 22:58:26 - Feat.: - Title: iPhone 13 mini je malá raketa 03 - Modified: 2021-11-28 18:19:35 - Feat.: - Title: Hľadáte bezdrôtové slúchadlá? Tu je náš pestrý výber do 200 eur 04 - Modified: 2021-10-29 13:26:40 - Feat.: - Title: S týmito telefónmi spravíte najlepšie fotky 05 - Modified: 2021-08-09 07:56:35 - Feat.: - Title: Apple vyráža do boja proti pedofílii: V iPhonoch chce hľadať fotky zneužívaných detí
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
20. apríl 2024 13:48