Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Vládne represie a beztrestnosť. Novinári v Európe sú vystavení väčším výzvam a tlakom, tvrdí Rada Európy

02.05.2024, 21:27
Autor:
TASRTASR

Hrozby voči novinárom zahŕňajú nezákonné nasadenie špionážnych softvérov, nepodložené žaloby, fyzické útoky, zastrašovanie, zatýkanie, obmedzujúce zákony, privlastňovanie si médií a útoky na verejnoprávne médiá.

Komisár Rady Európy pre ľudské práva Michael O‘Flaherty vo štvrtok, v predvečer Svetového dňa slobody tlače, upozornil, aj napriek rastúcemu povedomiu o dôležitosti tlače pre demokraciu sú novinári v celej Európe vystavení čoraz väčším výzvam. Informuje o tom spravodajca TASR.

O‘Flaherty pripomenul, že vládne represie a netrestanie zločinov spáchaných na novinároch prispievajú ku kultúre strachu a autocenzúry. Spresnil, že rozšíreným problémom je aj používanie vágnych trestných obvinení a žalôb zameraných na potlačenie nezávislého spravodajstva.

Policajná ochrana

"Riešenie týchto problémov si vyžaduje policajnú ochranu novinárov, efektívne vyšetrovanie zločinov, ktoré boli na nich spáchané, a legislatívne reformy na ochranu pracovníkov médií pred neprimeraným tlakom," vyhlásil komisár.

Podľa jeho slov je tiež nevyhnutné podporovať informovanosť o význame médií a politický diskurz, ktorý podporuje novinárov, čo je kľúčové tak pre ochranu novinárov, ako aj pre zachovanie práva verejnosti na prístup k informáciám.

"Nezávislé, pluralitné a etické médiá sú verejným statkom, ktorý slúži verejnému záujmu. Vyžadujú si bezpečné prostredie. Budem sa snažiť, aby novinári mohli pracovať slobodne a bezpečne, aby tlač pokračovala v plnení svojej základnej úlohy v demokratickej spoločnosti," odkázal O‘Flaherty.

Generálna tajomníčka RE Marija Pejčinovičová Buričová pri tejto príležitosti vyhlásila, že výročná správa Platformy Rady Európy na posilnenie ochrany žurnalistiky a bezpečnosti novinárov za rok 2024 ukázala, že sloboda médií v Európe je vystavená neustálym útokom.

Nezákonná špionáž

Hrozby voči novinárom zahŕňajú nezákonné nasadenie špionážnych softvérov, nepodložené žaloby, fyzické útoky, zastrašovanie, zatýkanie, obmedzujúce zákony, privlastňovanie si médií a útoky na verejnoprávne médiá.

Upozornila na úlohu, ktorú zohrávajú novinári a kvalitné médiá pri zabezpečovaní prístupu k pluralitným informáciám. Na to podľa nej treba pamätať aj vzhľadom na to, že o mesiac pôjdu milióny ľudí k voľbám do Európskeho parlamentu.

"Bez slobodných, nezávislých a pluralitných médií a novinárov sa skutočná demokracia zhoršuje a hrozí jej zánik. Sú jedným z pilierov demokracie a nemali by sme zabúdať, že ich sloboda je aj našou slobodou. Aby však médiá a novinári mohli hrať svoju základnú demokratickú úlohu, musia mať možnosť pracovať v bezpečnom prostredí," upozornila Pejčinovičová Buričová.

01 - Modified: 2024-05-02 15:26:05 - Feat.: 1 - Title: Druhé kolo pojednávania: Mikuláš Černák chce po prepustení vybudovať penzión a podnikať v stavebníctve 02 - Modified: 2024-05-02 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Francúzsko, Nemecko a EÚ prijímajú opatrenia na podporu slobody médií 03 - Modified: 2024-04-30 09:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kataster prejde viacerými zmenami. Podľa kritikov má nový zákon za úlohu viac kontrolovať občanov
01 - Modified: 2024-05-15 09:28:38 - Feat.: - Title: "Veľké sklamanie." Rada Európy odsúdila gruzínsky návrh zákona o zahraničnom vplyve 02 - Modified: 2024-05-14 10:11:56 - Feat.: - Title: Rada Európy má obavy pri návrhoch slovenských zákonov o mimovládkach a RTVS 03 - Modified: 2024-05-12 14:30:27 - Feat.: - Title: Tuniské úrady trestne stíhajú dvoch novinárov a právničku za kritické vyjadrenia o vláde 04 - Modified: 2024-05-05 17:14:24 - Feat.: - Title: Rada Európy bola podporou pri budovaní miestnej demokracie u nás, tvrdí predseda združenia miest a obcií 05 - Modified: 2024-04-28 10:47:48 - Feat.: - Title: V spojitosti s Navaľného nadáciou zadržali v Rusku dvoch novinárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 11:14