Právnik a právny poradca mexického ministerstva zahraničných vecí Alejandro Celorio Alcantara hovorí pre médiá v deň verejného vypočutia, na ktorom má Mexiko požiadať Medzinárodný súdny dvor o vydanie mimoriadnych opatrení proti Ekvádoru. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ekvádor podal v Haagu podnet voči Mexiku za udelenie azylu exviceprezidentovi

30.04.2024, 12:20
Autor:
TASRTASR

Ekvádor uviedol, že bývalý viceprezident bol hľadaný ako osoba usvedčená z korupcie a nie z politických dôvodov a preto nemal právo na diplomatickú ochranu.

Ekvádor v pondelok na pôde Medzinárodného súdneho dvora (MSD) v Haagu podal právnu sťažnosť voči Mexiku za zasahovanie do svojich vnútorných záležitostí. Ide o prípad poskytnutia politického azylu pre bývalého ekvádorského viceprezidenta Jorgeho Glasa, ktorého vyšetrujú pre podozrenia z korupcie.

Informuje o tom agentúra AP a nemecký verejnoprávny telerozhlas Deutsche Welle (DW).

Ekvádor reaguje na podanie Mexika, ktoré 11. apríla na pôde MSD túto juhoamerickú krajinu obvinilo, že narušilo mexickú diplomatickú misiu. Ekvádorské ozbrojené zložky 5. apríla vnikli do priestorov mexického veľvyslanectva v Quite a zadržali tam Glasa.

image

Bývalý ekvádorský viceprezident zatknutý pri razii na ambasáde bol hospitalizovaný, odmietol jesť

Ekvádor uviedol, že Glas bol hľadaný ako osoba usvedčená z korupcie a nie z politických dôvodov a preto nemal právo na diplomatickú ochranu. V súčasnosti sa nachádza vo väzení s maximálnym stupňom stráženia v meste Guayaquil.

MSD sa má v utorok zaoberať podaním Mexika v tomto prípade, ktorý odsúdilo Spoločenstvo štátov Latinskej Ameriky a Karibiku (CELAC), Medziamerická komisia pre ľudské práva (CIDH) i Európska únia.

Mexiko po ozbrojenom zásahu na svojom veľvyslanectve prerušilo s Ekvádorom diplomatické vzťahy, povolalo z tejto krajiny svojich diplomatov a zatvorilo tamojšie veľvyslanectvo a konzuláty.

image

Mexiko po razii na veľvyslanectve prerušilo diplomatické styky s Ekvádorom

Ekvádor žiada, aby MSD vyhlásil, že Mexiko nesplnilo svoje povinnosti rešpektovať zákony a pravidlá prijímajúcej krajiny, nezasahovať do vnútorných záležitostí tejto krajiny a nevyužívať priestory diplomatickej misie spôsobom, ktorý nie je v súlade s článkom 41 Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch z roku 1961.

Priestory diplomatických misií sú na základe tohto dohovoru považované na nenarušiteľné a orgány činné v trestnom konaní hosťovskej krajiny nemajú právu na ne vniknúť bez povolenia veľvyslanca.

01 - Modified: 2024-05-14 08:30:00 - Feat.: - Title: V hlbinách oceánu objavili najväčšiu modrú dieru na Zemi. Je taká obrovská, že vedci nemôžu dosiahnuť na jej dno. Čo môže ukrývať? 02 - Modified: 2024-05-13 05:22:46 - Feat.: - Title: Pri streľbe v mexickom štáte Morelos zahynulo osem ľudí 03 - Modified: 2024-05-12 14:53:17 - Feat.: - Title: Na hranici medzi Mexikom a Guatemalou zaznamenali zemetrasenie o sile 6,4 stupňa 04 - Modified: 2024-05-12 05:27:08 - Feat.: - Title: Oslava narodenín sa zmenila na nočnú moru. Strelecký útok v ekvádorskom bare si vyžiadal osem obetí 05 - Modified: 2024-05-11 15:56:17 - Feat.: - Title: Mexiko sužuje vlna horúčav, teploty sa šplhajú až k 50-tke. V jednom zo štátov zomrelo už desať ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 09:38