StoryEditor

Krátko zo zahraničia

14.11.2002, 23:00

Taliansky premiér Silvio Berlusconi včera uvoľnil post ministra zahraničných vecí svojmu straníckemu kolegovi Francovi Frattinimu. Premiér bol na čele rezortu od 5. januára po rezignácii nezávislého ministra Renata Ruggiera. (TASR)
Možnosti využívania úverov a prostriedkov z fondov Európskej investičnej banky (EIB) predstavili včera v Luxemburgu prezidentovi SR Rudolfovi Schusterovi zástupcovia tejto inštitúcie. Vyzvali tiež, aby Slovensko fondy EIB využívalo čo najviac. Za nekorektné označili výzvy šéfa Medzinárodného menového fondu, aby sa SR neuchádzala o úvery s 30-ročnou splatnosťou.
Predseda štátneho jadrového dozoru Ruskej federácie Jurij Višnevskij včera priznal, že za posledných desať rokov sa v krajine v malých množstvách strácal jadrový materiál. (TASR)
Francúzsky minister vnútra Nicolas Sarkozy včera v Senáte vyhlásil, že Paríž nemá žiadne konkrétne informácie o eventuálnych pripravovaných atentátoch radikálnych islamistov na území Francúzska. (TASR)
Nemecký parlament Bundestag jednohlasne uvítal nastávajúce rozšírenie NATO o sedem východo- a juhoeurópskych štátov vrátane SR. (TASR)
Pravdepodobný organizátor palestínskeho samovražedného atentátu v kibuci Mecer, pri ktorom v nedeľu zahynulo päť ľudí, sa včera vzdal izraelskej armáde. (TASR)
Novozvolený turecký parlament mal včera prvé zasadanie, na ktorom poslanci -- väčšinou nové tváre -- zložili prísahu vernosti demokratickému a sekulárnemu štátu. (TASR)
Väčšina imigrantov, ktorí okupovali kostol v severofrancúzskom Calais, požiadala včera o politický azyl vo Francúzsku. (TASR)
Filipíny včera informovali o zatknutí popredného člena radikálnej moslimskej skupiny Abú Sajjáfa, ktorý plánoval útoky na burzu a americké veľvyslanectvo v Manile. (TASR)
Z poškodeného tankeru plaviaceho sa pri severozápadnom pobreží Španielska včera vytieklo okolo 3 000 ton ropy. Oznámili to španielske úrady. (TASR)
Senát Parlamentu ČR včera podľa očakávaní jednomyseľne schválil návrh ústavného zákona o referende o vstupe do EÚ. (TASR)
Snemovňa reprezentantov USA v stredu schválila zákon o vytvorení nového ministerstva vnútornej bezpečnosti. (TASR)
Dvadsaťšesť ľudí zatkli v USA na základe obvinenia z krádeže celkom 508 000 dolárov z charitatívnych fondov určených na pomoc obetiam útokov z 11. septembra. (TASR)
Podpredseda ODS Jan Zahradil sa rozhodol uchádzať o post predsedu strany na decembrovom kongrese. Po rozhodnutí moravskosliezskeho hajtmana Evžena Tošenovského vzdať sa kandidatúry sa tak teraz stal jediným oficiálnym uchádzačom o funkciu, v ktorej už roky pôsobí Václav Klaus. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 10:55