StoryEditor

Aznarova vláda zrejme od začiatku vedela, že nejde o ETA

17.03.2004, 23:00
Španielska tlačová agentúra EFE navyše mala už v tragické ráno informácie o tom, že na predmestí Alcalá de Henares, odkiaľ vlaky s náložami smerovali, objavili podozrivé predmety vrátane telefónu nastaveného v arabskom jazyku. Na príkaz šéfredaktora Miguela Platona lojálneho vláde však o tom novinári nemohli informovať,

V prvých chaotických hodinách po simultánnych a koordinovaných teroristických útokoch z 11. marca v Madride odchádzajúca vláda premiéra Josého Maríu Aznara odštartovala intenzívnu kampaň, ktorej cieľom bolo presvedčiť Španielov aj celý svet, že za útokmi stoja separatisti z organizácie Baskicko a jeho sloboda (ETA). Pritom už o 11.00 hod. dopoludnia, teda iba tri hodiny po útoku, sa polícii podarilo objaviť dodávku s niekoľkými rozbuškami a nahrávkou veršov z koránu, informoval včera americký denník Washington Post. Zdroje blízke španielskej spravodajskej službe CNI mali od úplného začiatku tragédiu vyšetrovať ako dielo Al-Kajdy.
Španielska tlačová agentúra EFE navyše mala už v tragické ráno informácie o tom, že na predmestí Alcalá de Henares, odkiaľ vlaky s náložami smerovali, objavili podozrivé predmety vrátane telefónu nastaveného v arabskom jazyku. Na príkaz šéfredaktora Miguela Platona lojálneho vláde však o tom novinári nemohli informovať, tvrdí francúzska agentúra AFP.
Premiér Aznar, ďalší zástupcovia vlády a zamestnanci jeho úradu okamžite po útokoch, pri ktorých zahynulo najmenej 201 osôb a vyše 1 500 bolo zranených, telefonovali novinárom a zdôrazňovali, že zodpovednosť nesie ETA. Popierali akékoľvek špekulácie o účasti islamských extrémistov. Na poludňajšej tlačovej konferencie minister vnútra Ángelo Acebes podráždene reagoval na poznámky o Al-Kajde s tým, že ide o "nešťastný pokus miasť ľudí". "Niet pochýb, že zodpovedná je ETA," tvrdil Acebes. A aj keď vo štvrtok večer začínalo byť čoraz jasnejšie, kam vyšetrovanie smeruje, vláda nebola do volieb schopná pripustiť, že hlavným podozrivým nie je ETA, ale Al-Kajdá. Navyše, aj keď médiá pôvodne hlásili iba asi tri desiatky obetí, úrady už od začiatku vedeli, že ich počet sa dramaticky zvýši a pôjde o najhorší teroristický útok v dejinách Španielska, konštatuje MSNBC.
Aznarova vláda pritom nebola úprimná nielen k vlastným občanom, ale ani k zahraničným spojencom. Ministerka zahraničných vecí Ana Palaciová zatelefonovala svojmu britskému kolegovi Jackovi Strawovi a informovala ho, že ide o ETA. Ani nie o dve hodiny v priamom televíznom prenose Straw popieral na základe správ španielskej vlády, že by v prípade mohla figurovať Al-Kajdá.
Španielski diplomati zároveň v Bezpečnostnej rade (BR) OSN presadili narýchlo pozliepanú rezolúciu obviňujúcu baskických separatistov. Už v tom čase však španielskeho veľvyslanca pri OSN Inocencia Ariasa informovali, že na 11. marci mali podiel "občania iných krajín", informuje spravodajský server netzeitung.de. Za normálnych okolností pritom BR odsúdi útoky ako také, je veľmi zriedkavé explicitne menovať nejakú skupinu. Madrid sa teraz musel ospravedlniť a priznať, že sa s najväčšou pravdepodobnosťou mýlil.
Márne sa relevantné informácie pokúšali získať aj agenti nemeckých spravodajských služieb. Ako v rozhovore pre nemeckú televíziu ARD uviedol istý predstaviteľ Spolkového kriminálneho úradu (BKA), Španieli svojim nemeckým kolegom najprv tvrdili, že pri útokoch bola použitá trhavina, ktorú obyčajne používa ETA. Neskôr tvrdili, že bola použitá iná výbušnina, ktorú ETA tiež používa. Až v pondelok, keď boli známe výsledky španielskych parlamentných volieb, španielske tajné služby pripustili, že ETA výbušninu Goma 2 Eco nikdy nepoužila.
Mnohí Aznarovu vládu obviňujú, že zámerne dezinformovala a manipulovala s médiami. Podľa španielskych novinárskych organizácií sa v ten deň v agentúre EFE rozšírila cenzúra. Zamestnanci agentúry preto požadujú okamžité odstúpenie šéfredaktora Platona. Španielske denníky El Pais či El Periodico mali priamo od Aznara niekoľko telefonátov, ktorý naliehal, aby hovorili o ETA. Vláda tiež telefonovala aj zahraničným médiám, najmenej 10 zahraničným korešpondentom, tvrdí holandský reportér pre NRC a Handelsblatt Steven Adolf.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 17:51