StoryEditor

Kyjev schválil amnestie pre vzbúrencov. Musia však zložiť zbrane a prepustiť zajatcov

16.09.2014, 11:14
Autor:
iDnesiDnes
Podľa ukrajinského armádneho analytika Dmytro Tymčuka sa na ostreľovaní doneckého letiska, ktoré je pod kontrolou armády, podieľajú ruské jednotky.

Ukrajinský parlament v utorok predpoludním schválil návrh zákona o osobitnom správnom režime proruských povstaleckých oblastí a schválil aj amnestie pre členov vzbúreneckých oddielov. Podmienkou amnestie je zloženie zbraní a prepustenie zajatcov. O zákonoch poslanci debatovali na neverejnom zasadnutí. Oznámila to agentúra Interfax.

Navrhovaný rozsah amnestie už pred jej schválením odmietol premiér Arsenij Jaceňuk s tým, že "zločinca s krvou na rukách amnestovat nedá".

Ďalším bodom utorkového rokovania parlamentu bude ratifikácia asociačnej zmluvy s Európskou úniou. Na rokovaniach sa zúčastňuje aj ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Podľa informácií kyjevskej tlače majú poslanci v úmysle vydať v súvislosti s ratifikáciou zmluvy o pridružení aj osobitné vyhlásenie o perspektíve ukrajinského členstva v EÚ. Ratifikácia asociačnej zmluvy má v utorok symbolicky prebehnúť v rovnakom čase, ako obdobný akt v Európskom parlamente v Štrasburgu.

Prímerie sa skončilo. Na východe Ukrajiny sa bojuje, vyhlásili separatisti

Na východe Ukrajiny sa stále bojuje. Ďalších troch mŕtvych a päť zranených si v noci na utorok vyžiadalo ostreľovanie Donecka v okolí medzinárodného letiska. Oznámila to radnica v Donecku, podľa ktorej boli explózie delostreleckých granátov počuť počas celej noci. Podľa separatistov sa bojuje v celom "Novorusku". Aj preto bude dnes rokovať ukrajinský parlament.

Podľa ukrajinského armádneho analytika Dmytra Tymčuka sa na ostreľovaní doneckého letiska, ktoré je pod kontrolou armády, podieľajú ruské jednotky.

Koncentrácia ruských vojsk sa podľa neho zvyšuje v okolí miest Lysyčansk a Debalcevo, na celom východe vraj aktivizujú činnosť ruské diverzné a výzvedné skupiny. Cez hranice stále smerujú na Ukrajinu kolóny ruskej bojovej techniky, napísal Tymčuk na Facebooku.

Boje v okolí Donecku potvrdilo aj velenie povstalcov. "Prímerie sa skončilo, bojuje sa po celom Novorusku," napísala v utorok v prehľade situácie na fronte povstalecká agentúra Novorossija. Prestrelky podľa nej pokračujú nielen v Donecku, ale aj v ďalších štyroch mestách na východe Ukrajiny.

Podľa informácií kyjevskej tlače majú poslanci v úmysle vydať v súvislosti s ratifikáciou zmluvy o pridružení aj osobitné vyhlásenie o perspektíve ukrajinského členstva v EÚ. Ratifikácia asociačnej zmluvy má v utorok symbolicky prebehnúť v rovnakom čase, ako obdobný akt v Európskom parlamente v Štrasburgu.

Otvorenie schôdze sprevádzali pred budovou snemovne demonštrácie ukrajinských pravicových aktivistov, ktorí žiadali zavedenie lustrácie pre úradníkov štátnej správy. Nad ich hlavami bol transparent s heslom "Lustrácie alebo kastrácia". Očista štátneho a najmä policajného aparátu má byť jedným z významných bodov jesennej schôdze snemovne.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2006-10-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čech bude pol roka chýbať
01 - Modified: 2024-05-10 07:31:00 - Feat.: - Title: Prináša dobré správy o pomoci Slovenska. Čaputová pricestovala do Kyjeva na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny 02 - Modified: 2024-05-10 05:53:37 - Feat.: - Title: Ruské úrady priznali požiar v ďalšej rafinérii v Kalužskej oblasti. Terčom útokov sa stal aj Charkov 03 - Modified: 2024-05-09 18:19:32 - Feat.: - Title: Hackeri odvysielali v ukrajinských televíziách vojenskú prehliadku v Moskve 04 - Modified: 2024-05-09 13:07:26 - Feat.: - Title: Nový ukrajinský rekord: Aby zasiahol rafinériu, urazil dron 1500 kilometrov 05 - Modified: 2024-05-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Rusko bombarduje civilné ciele a chváli sa tým. Nechutné, hovoria Ukrajinci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 09:42