StoryEditor

Merkelová volala Putinovi: Prinúťte rebelov dodržiavať prímerie na Ukrajine

17.02.2015, 09:21
Autor:
idnes.czidnes.cz
Strategicky dôležité mesto Debaľceve stále drží niekoľko tisíc ukrajinských vojakov, mesto je vraj ale obkľúčené.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondelok večer vyzvali v telefonickej konferencii ruského prezidenta Vladimira Putina, aby prinútil proruských separatistov na východe Ukrajiny rešpektovať prímerie dohodnuté minulý týždeň v Minsku.

Podľa hovorcu nemeckej vlády Steffena Seiberta sa Merkelová s Porošenkom a Putinom dohodla aj na konkrétnych krokoch, ktoré by mali umožniť pozorovateľskej misii Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sledovať situáciu v Donbase. Podrobnosti o týchto krokoch ale hovorca nepovedal.

Seibert tiež uviedol, že v utorok by na východnej Ukrajine malo začať obojstranné sťahovanie ťažkých zbraní, ako bolo v Minsku tiež dohodnuté. Na odsun výzbroje do vzdialenosti 50 až 140 kilometrov – podľa druhu zbraní – majú strany dva týždne.

Avšak pokiaľ ide o Debaľceve, vodca doneckých povstalcov Denis Pušilin v utorok agentúre Reuters zopakoval, že vzbúrenci boj o mesto nezastavia, pretože na to „nemajú morálne právo". Zároveň tvrdil, že sú nútení reagovať na paľbu ukrajinských jednotiek.

"Musíme paľbu opätovať, pracovať na zničení palebných pozícií nepriateľa," povedal Pušilin. Podľa neho sú však separatisti pripravení kedykoľvek začať so sťahovaním ťažkých zbraní. "Máme všetko pripravené k obojstrannému odsunu. Nebudeme nič robiť jednostranne," zdôraznil.

Z porušovania prímeria však na druhej strane obviňuje Kyjev vzbúrencov a trvá na tom, že sťahovať delá, tanky a raketomety bude len súčasne s rebelmi.

Strategicky dôležité mesto Debaľceve stále drží niekoľko tisíc ukrajinských vojakov, mesto je vraj ale obkľúčené. Povstalci chcú Debaľceve, ktoré je dôležitým dopravným uzlom, ovládnuť; tvrdia, že mesto je vo vnútri povstaleckého územia, a preto sa na nich prímerie nevzťahuje.

Z frontovej línie prichádzali v utorok ráno rozporuplné správy. Podľa povstalcov sa noc zaobišla bez incidentov. Podľa ukrajinského velenia vzbúrenci aj v noci pokračovali v intenzívnych útokoch na Debaľceve.

Na mesto a okolité obce podľa Kyjeva vzbúrenci pálili z raketometov Grad. Štyrikrát vraj separatisti porušili prímerie aj v Luhanskej oblasti. Straty na životoch hlásené nie sú.

Situácia v Debaľceve je podľa správ z bojiska naďalej ťažká. Povstalci sa podľa portálu Cenzor všetkými dostupnými prostriedkami snažia vládne jednotky z mesta vypudiť.

Podľa Kyjeva armáda v noci všetky svoje bojové posty uchránila. Navyše vraj zabezpečila priechodnosť kriticky dôležitej cesty z Debaľceve do Artemivsku, ktorý je tiež pod kontrolou ukrajinských vojsk. Ide o jedinú komunikáciu, ktorou môžu vojaci do obliehaného Debaľceve posielať posily, muníciu a potraviny.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2007-03-17 08:15:00 - Feat.: 0 - Title: Marián Hossa s gólom a asistenciou
01 - Modified: 2024-05-10 10:37:01 - Feat.: - Title: Prináša dobré správy o pomoci Slovenska. Čaputová pricestovala do Kyjeva na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny 02 - Modified: 2024-05-10 05:53:37 - Feat.: - Title: Ruské úrady priznali požiar v ďalšej rafinérii v Kalužskej oblasti. Terčom útokov sa stal aj Charkov 03 - Modified: 2024-05-09 18:19:32 - Feat.: - Title: Hackeri odvysielali v ukrajinských televíziách vojenskú prehliadku v Moskve 04 - Modified: 2024-05-09 13:07:26 - Feat.: - Title: Nový ukrajinský rekord: Aby zasiahol rafinériu, urazil dron 1500 kilometrov 05 - Modified: 2024-05-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Rusko bombarduje civilné ciele a chváli sa tým. Nechutné, hovoria Ukrajinci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 12:39