StoryEditor

Porošenko chce predčasné parlamentné voľby i referendum

13.05.2014, 15:11
Autor:
tasr, stltasr, stl

Kandidát na funkciu ukrajinského prezidenta Petro Porošenko považuje za optimálne východisko zo súčasnej krízy vo svojej krajine predčasné parlamentné voľby. Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na tlačovú službu kandidáta.

"Jediným východiskom z krízy sú (predčasné) voľby, keď národ deleguje právomoci svojim zástupcom v parlamente," deklaroval Porošenko.

Dodal, že je za hlasovanie podľa otvorených kandidátnych listín, „pretože to v prvom rade otvára možnosti pre nové mená v politike a v druhom rade jasne demonštruje zodpovednosť tej-ktorej politickej sily". Oznámil, že bude pracovať na tom, aby parlament prijal príslušný zákon.

Porošenko dnes podľa agentúry Ukrinform vyhlásil, že po prezidentských voľbách by sa v Donbase na východe Ukrajiny malo konať "zákonné a civilizované referendum o otázkach, ktoré znepokojujú obyvateľstvo tejto časti krajiny".

Nedeľňajšie referendá o nezávislosti Doneckej a Luhanskej oblasti označil za „dymovú clonu, ktorá má zakryť iné zámery: je to scenár pre návrat klanu (zosadeného prezidenta Viktora) Janukovyča do Donbasu". Ale "to neprejde", zdôraznil Porošenko a vyslovil podozrenie, že činnosť domobrany - "teroristov a separatistov" - na juhu a východe Ukrajiny, kde čelia protiteroristickej operácii vládnych síl, financuje Janukovyč a jeho okolie.

Porošenko súčasne vyjadril ľútosť, že obyvatelia Donbasu vnímajú Janukovyčovo zosadenie ako svoju osobnú porážku.

"Nie je to tak - Donbas tým získal... v krajine nebude korupcia... urobíme zmeny v ústave, ktoré povedú k decentralizácii moci," ubezpečil Porošenko.

Dodal, že regióny dostanú veľký podiel právomocí, a to vrátane kultúrnej a jazykovej politiky. "A bude to nový prezident, kto hneď po predložení návrhu novej ústavy príde o tom diskutovať do Donbasu,“ vyhlásil.

Podľa najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý inštitút GfK Ukraine vykonal v čase od 6. do 8. mája na objednávku televíznej spoločnosti 1+1, je Porošenko aj naďalej favoritom predčasných prezidentských volieb: ak by sa voľby konali minulú nedeľu, volilo 40,5 percenta opýtaných.

Na druhom mieste skončil kandidát bývalej vládnej Strany regiónov Serhij Tihipko, ktorého by podporilo deväť percent respondentov. Expremiérka Julija Tymošenková obsadila tretie miesto - hlasy by jej odovzdalo 8,8 percenta voličov. Na štvrtom mieste skončil líder strany Sloboda Oleh Ťahnybok s 1,3 percentami hlasov.

01 - Modified: 2006-05-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Infografika - Freedom of the Seas
01 - Modified: 2024-05-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Ruské pozície ničí „divoká lasička“. Ukrajinci si obľúbili vzdušný trik, ktorý sa osvedčil USA vo Vietname 02 - Modified: 2024-05-17 10:58:14 - Feat.: - Title: Ukrajina už nestíha zostreľovať rakety. Rusom vychádza nová taktika 03 - Modified: 2024-05-16 20:41:44 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že pri ukrajinskom ostreľovaní mesta Doneck zahynuli štyri ženy 04 - Modified: 2024-05-16 19:14:52 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond skontroluje Kyjev. Nová misia preskúma, či dodržiava podmienky úveru 05 - Modified: 2024-05-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Hon na ukrajinských Švejkov. Je správne poslať mužov zo zahraničia domov do vojny?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 13:51