StoryEditor

Španielska opozícia bez šance

22.02.2004, 23:00
Tri týždne pred parlamentnými voľbami v Španielsku sa zdá, že je všetko jasné - vládna ľudová strana kráča k tretiemu volebnému víťazstvu za sebou.

Opozičná socialistická strana nedokázala predložiť voličom žiadnu účinnú alternatívu rozvoja krajiny a teraz jej navyše hrozí aj úder z neočakávanej strany. Baskická organizácia ETA vyhlásila, že na základe posilneného postavenia separatistických síl v Katalánsku v tejto oblasti nebude uskutočňovať ozbrojené atentáty. Jej vyhlásenie vyvolalo v Španielsku politické zemetrasenie - socialisti sa dostali do podozrenia, že udržiavajú kontakty so stranou, ktorá paktuje s teroristami. V Katalánsku je už šesť týždňov pri moci koalícia socialistov a ľavicových republikánov. Krátko po jej nástupe vyšlo najavo, že predseda ľavicových republikánov Josep Lluís Carod-Rovira viedol s organizáciou ETA tajné rozhovory.
Ústredná vláda v Madride reagovala na najnovší vývoj udalostí rozhorčene a vyzvala socialistov, aby spoluprácu s ľavicovými republikánmi ukončili. Vedúci predstaviteľ socialistov José Luis Rodriguez Zapatero reagoval zatiaľ zdržanlivo. Španieli sú v súvislosti s voľbami rozpoltení. Na jednej strane si mnohí ľudia želajú zmenu, ale na druhej strane neveria, že práve 43-ročný Zapatero by dokázal krajinu spravovať lepšie. Pritom terajší premiér José María Aznar rozhodnutím zúčastniť sa na vojne proti Iraku socialistom situáciu uľahčil, väčšina obyvateľstva bola totiž proti. Hospodárske úspechy posledných ôsmich rokov sa však nedajú prehliadnuť. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 22:24