StoryEditor

Z chudobného komsomolca prezidentom

02.12.2007, 23:00

Väčšina Rusov sa na neho pozerá ako na svätý obrázok. Mnohí chcú, aby sa po odchode z prezidentského kresla stal "vodcom národa". Berú ho ako človeka, ktorý dokázal "dať do poriadku" Rusko po rokoch chaosu a úpadku a ktorý dokáže tvrdo brániť záujmy svojej krajiny v zahraničí.
Len ťažko sa hľadá vo svete hlava štátu, ktorá má taký vplyv a popularitu ako ruský prezident Vladimir Putin. Väčšina Rusov stojí za ním, jeho kroky podporujú umelci, ženy, mládež. Ozývajú sa však aj kritické hlasy, že si pestuje kult osobnosti.
Takmer s istotou sa však dá tvrdiť, že súčasný šéf Kremľa Rusom jednoducho imponuje. "Je svojím spôsobom protikladom jeho predchodcu Borisa Jeľcina. Po prvé, Putin nepije, Jeľcin pil. Putin je veľmi zdržanlivý, vie sa kontrolovať, čo Jeľcin nedokázal. Putin športuje, má rád džudo. Jeľcin bol síce fanúšikom tenisu, no osobne sa mu veľmi nevenoval," povedal HN špecialista na Rusko Alexander Duleba. No čo zo súkromia prezidenta Rusom najviac imponuje, je podľa nich jeho životný príbeh. "Je to príbeh komsomolca z veľmi chudobnej rodiny. Urobil kariéru z ničoho. Je pre nich takým vzorom sovietskeho komsomolca, ktorý sa z chudobných pomerov dostal až na výslnie," dodal Duleba.
Vladimir Putin sa narodil 7. októbra 1952 v Leningrade -- dnešnom Petrohrade. Jeho rodičia mali tri deti, z nich prežil len Vladimir. Jeden brat zomrel ešte ako dieťa a druhý počas blokády Leningradu Nemcami počas druhej svetovej vojny. Napriek vtedajšiemu zákazu zo strany sovietskej moci ho matka nechala tajne pokrstiť v pravoslávnom chráme.
Už v mladosti sa Putin venoval svojej životnej záľube -- športu: ovláda sambo -- čo je ruská obdoba štýlu sebaobrany -- a džudo. V oboch športoch získal tituly majstra športu. Jeho kariéra sa začala v roku 1991, keď odišiel z kedysi obávanej tajnej služby KGB. Do nej vstúpil hneď po štúdiách práva v roku 1975. V KGB mal povesť zástancu tvrdej línie a svojimi kolegami z tajných služieb sa obklopuje aj teraz. "Rusom imponuje, že bol v KGB. V Rusku to totiž ináč vnímajú ako u nás. Je to vec prestíže, pretože tam boli tí najlepší ľudia," uviedol Duleba. Po dráhe špióna v Nemecku, vďaka čomu vie perfektne po nemecky, sa stal asistentom prorektora Leningradskej štátnej univerzity.
Na konci 90. rokov začala Putinova hviezda stúpať prudko nahor. Po tom, ako sa v roku 1997 stal zástupcom šéfa prezidentskej kancelárie, už o rok neskôr ho vymenovali za šéfa Federálnej bezpečnostnej služby, nástupkyne KGB. V roku 1999 bol už premiérom. Na konci roka ho Jeľcin vymenoval za svojho nástupcu a v roku 2000 zvíťazil v prezidentských voľbách.
V roku 2005 navštívil aj Bratislavu, kde sa na summite stretol s americkým prezidentom Georgeom W. Bushom. Počas svojho pobytu neobišiel Slavín, kde si uctil pamiatku vojakov, ktorí padli pri oslobodzovaní Bratislavy. Naposledy sa s ním stretol v Moskve na rokovaniach premiér Robert Fico. "Stretnutie s Putinom zanechalo vo mne veľmi dobrý dojem," povedal pre HN.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 02:32