StoryEditor

Český víkend premiéra Fica

18.11.2007, 23:00
Autor:
(NP)(NP)

Predseda slovenskej vlády strávil väčšinu víkendu u našich západných susedov. V sobotu svedčil svojmu dobrému priateľovi a lídrovi českej sociálnej demokracie Jiřímu Paroubkovi na svadbe v Mariánskych Lázňach. V nedeľu už sedel za jedným stolom v televíznej diskusii s najväčším Paroubkovým rivalom, súčasným českým premiérom a šéfom ODS Mirkom Topolánkom.
Kvôli svadbe Paroubka so slovenskou tlmočníčkou Petrou Kováčovou nestihol náš premiér ani sobotňajšie futbalové derby medzi Čechmi a Slovákmi v kvalifikácii o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy. "Vtedy som bol na ceste z Mariánskych Lázní," povedal Fico v pravidelnom nedeľňajšom programe Otázky Václava Moravca na ČT1. Program sa symbolicky vysielal z brnianskej vily Tugendhat, kde sa začiatkom 90. rokov dohadoval Vladimír Mečiar s Václavom Klausom o rozchode Čechov a Slovákov zo spoločného štátneho zväzku. Vysielanie sa nieslo v duchu 18. výročia nežnej revolúcie a blížiaceho sa 15. výročia vzniku samostatného Slovenska a Česka.
Práve šport je podľa nášho premiéra záležitosťou, ktorá vyvoláva medzi oboma národmi najväčšie vášne. Potvrdilo sa to v sobotu, keď v susedskom derby porazili českí futbalisti našich 3:1. "Ak sa vyskytnú nejaké prieky, tak sa týkajú iba futbalu. Ale my sme zase vyhrali dvakrát v teste národa," pripomenul slovenský premiér.
K porovnávaniu našich národov sa však premiéri nevyhli ani v ekonomických otázkach. "Naše ekonomiky rástli trochu inak. Česká sa vyvíjala plynulejšie. Slovensko zase teraz patrí medzi európskych tigrov," zdôraznil Topolánek. Podľa neho si česká vláda nebude určovať termíny, dokedy chce prijať euro. Fico, naopak, potvrdil, že Slovensko počíta s prijatím eura k 1. januáru 2009.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 22:08