proruskí separatisti donbas tankReuters
StoryEditor

Moskva a Kyjev sa navzájom obviňujú z podkopávania prímeria v Donbase

30.03.2021, 21:10
Autor:
TASRTASR
Zatiaľ čo Kremeľ obviňuje Kyjev z nedodržiavania minských dohôd, náčelník generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl Ruslan Chomčak obvinil Moskvu z posilnenia vojenskej prítomnosti pozdĺž ukrajinských hraníc.

Moskva a Kyjev sa v utorok navzájom obviňovali zo zintenzívnenia násilia medzi vládnymi silami a proruskými separatistami na východe Ukrajiny, informovala agentúra AFP.

Zatiaľ čo Kremeľ obviňuje Kyjev z nedodržiavania minských dohôd, náčelník generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl Ruslan Chomčak obvinil Moskvu z posilnenia vojenskej prítomnosti pozdĺž ukrajinských hraníc.

"Pokiaľ ide o (takzvaný) normandský formát, je to zlé," uviedol v utorok v rozhovore pre ruský týždenník Argumenty i fakty (AiF) hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Normandský formát je diplomatické zoskupenie najvyšších predstaviteľov Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka a ich ministrov zahraničných vecí. Jeho cieľom je urovnať krízu na východe Ukrajiny.

"Dá sa povedať, že za prezidenta Zelenského nebol možný žiadny pokrok pri implementácii minského balíka opatrení a následných dohôd, ktoré sa dosiahli v Paríži," povedal Peskov. "Teraz sme svedkami eskalácie napätia pozdĺž frontovej línie," dodal s tým, že dochádza k negovaniu drobných úspechov, ktoré sa predtým dosiahli.

Ukrajina bojuje proti separatistom podporovaným Moskvou vo východoukrajinskej Doneckej aj Luhanskej oblasti v Donbase od roku 2014. Konflikt nasledoval po anektovaní ukrajinského Krymského polostrova Ruskom.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vlani v júli sprostredkoval prímerie, ktoré vtedy prinieslo relatívny pokoj až do nárastu bojov začiatkom tohto roka.
Ukrajinský parlament v utorok obvinil Moskvu z najnovšej eskalácie konfliktu a vyzval Rusko, aby "okamžite ukončilo nepriateľské akcie" a "stiahlo svoju armádu" z Ukrajiny.

Podľa Chomčaka je na východe Ukrajiny v súčasnosti umiestnených zhruba 28-tisíc separatistických bojovníkov a "viac ako 2000 ruských vojenských inštruktorov a poradcov".

01 - Modified: 2024-05-18 11:44:30 - Feat.: - Title: Východný štít. Poľsko vynaloží na ochranu východnej hranice miliardy eur, vyhlásil Tusk 02 - Modified: 2024-05-18 11:29:37 - Feat.: - Title: Po trase plynovodu Sila Sibíri 2 môže do Číny prichádzať aj ruská ropa, vyhlásil Putin 03 - Modified: 2024-05-18 11:14:21 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že obsadilo ďalšiu dedinu v Charkovskej oblasti 04 - Modified: 2024-05-18 10:08:57 - Feat.: - Title: Čínske banky sprísňujú kontrolu nad obchodom s Ruskom 05 - Modified: 2024-05-18 06:46:34 - Feat.: - Title: Rusi hlásia explóziu v pohraničnej Belgorodskej oblasti aj z Petrohradu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 13:51