StoryEditor

Bosnu pozvali do EÚ, aj vďaka nášmu Lajčákovi

04.12.2007, 23:00

V hlavnom meste Bosny a Hercegoviny sa včera prepisovala história. Predstavitelia Európskej únie a bosnianski lídri podpísali v Sarajeve predbežnú dohodu o pridružení. Ide o prvý dôležitý krok, aby sa Bosna a Hercegovina stala členom Európskej únie. Za Bosnu podpísal dokument premiér Nikola Špirič, za úniu európsky komisár pre rozšírenie Olli Rehn. "Nesmieme zmeškať túto historickú príležitosť a nesmieme sa nechať dobehnúť minulosťou," vyhlásil Špirič, pričom poukázal na vojnový konflikt, ktorý v rokoch 1992 až 1995 sužoval Bosnu.
Veľkú zásluhu na dohode má aj slovenský diplomat a zároveň vysoký predstaviteľ medzinárodného spoločenstva pre Bosnu a Hercegovinu Miroslav Lajčák. Práve jeho úlohou bolo doviesť krajinu k policajnej reforme. Práve tá bola kľúčovou podmienkou na začatie prístupových rokovaní únie s Bosnou. Na reforme, ktorá má zjednotiť policajné jednotky v oboch častiach tejto etnicky rozdelenej balkánskej krajiny, sa bosnianski lídri dohodli v pondelok.
Bosna a Hercegovina je konfederatívnym štátom, ktorý tvoria moslimsko-chorvátska Federácia Bosny a Hercegoviny a Republika Srbská. Štát vznikol v roku 1995 na základe Daytonskej mierovej dohody, ktorá ukončila trojročný krvavý vojenský konflikt.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 03:36