Reuters
StoryEditor

Zatkli bývalého Trumpovho stratéga Bannona, obvinili ho z podvodu

20.08.2020, 17:21
Autor:
ČTKČTK
Bannon mal okradnúť darcov zbierky peňazí s názvom "We Build The Wall", teda Staviame múr.

Prokurátori z New Yorku obviňujú bývalého poradcu Bieleho domu Stevea Bannona, že spoločne s ďalšími tromi osobami podviedol darcov v súvislosti so zberom peňazí na stavbu múru na hranici medzi Spojenými štátmi a Mexikom.

Vyšetrovanie vraj ukázalo, že časť prostriedkov sa dostala do rúk zakladateľovi darcovskej iniciatívy a bola použitá na "financovanie jeho okázalého životného štýlu".

Žalobu s týmito obvineniami dnes uverejnil federálny súd na Manhattane. Agentúra AP napísala, že Bannon bol zároveň vzatý do väzby.

Obvinenia sa týkajú projektu We Build The Wall (Staviame múr), ktorý podľa tlačovej správy prokuratúry vybral vyše 25 miliónov dolárov.

Reagoval na neúspešnú snahu prezidenta Donalda Trumpa presadiť vyčlenenie peňazí na stavbu hraničného múru, ktorá by podľa neho zastavila pašerákmi drog, zbraní a ľudí.

We Build The Wall nechala vlani na súkromnom pozemku na južnej hranici USA postaviť úsek plánovaného múru dlhý niekoľko sto metrov.

Podľa prokurátorov však správcovia iniciatívy nedodržali svoj sľub, že všetky vybrané peniaze poputujú na práce.

"Kým opakovane darcovia uisťovali, že Brianovi Kolfageovi, zakladateľovi a verejnej tvári We Build The Wall, nebude vyplatený ani cent, obžalovaní sa tajne dohovorili na prevode státisícov dolárov Kolfageovi, ktorý ich použil na financovanie svojho okázalého životného štýlu," uviedla prokurátorka Audrey Straussová.

Štátna žalobkyňa sa domnieva, že z podvodu profitoval aj Bannon a ďalší dvaja obžalovaní, ktorí projekt propagovali. Tvrdí, že sa podieľali na oklamaní státisícov darcov a že "využili ich záujem financovať hraničný múr".

Bannon je bývalým šéfredaktorom krajne pravicového servera Breitbart News, ktorý bol od nástupu Trumpa do prezidentskej funkcie jeho poradcom a "hlavným stratégom" Bieleho domu. V tejto úlohe vydržal do augusta 2017.

01 - Modified: 2024-05-16 05:55:19 - Feat.: - Title: Neamerické a protiústavné. Trump žiada odvolací súd, aby zasiahol voči zákazu o verejných vyjadreniach 02 - Modified: 2024-05-14 06:38:29 - Feat.: - Title: Trump platbu za mlčanie pornoherečke schválil, povedal jeho bývalý právnik na súde 03 - Modified: 2024-05-13 13:35:55 - Feat.: - Title: Trump má pred Bidenom náskok v piatich zo šiestich kľúčových štátov, uvádza nový prieskum 04 - Modified: 2024-05-11 20:00:29 - Feat.: - Title: Poprel všetky špekulácie. Trump nezvažuje Nikki Haleyovú na post viceprezidentky 05 - Modified: 2024-05-10 09:16:15 - Feat.: - Title: Varovanie pred nástupom Trumpa k moci: Nová obchodná vojna zasiahne americkú ekonomiku, tvrdí Fitch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 14:11