StoryEditor

Blair sa snaží pretlačiť návrh rozpočtu

Britský premiér Tony Blair včera v Londýne odštartoval maratón rokovaní s predstaviteľmi desiatich členských krajín únie s cieľom získať podporu pre svoj návrh rozpočtu na roky 2007 až 2013. Členské krajiny britský návrh odmietli a žiadajú jeho zlepšenie.

Britský premiér Tony Blair včera v Londýne odštartoval maratón rokovaní s predstaviteľmi desiatich členských krajín únie s cieľom získať podporu pre svoj návrh rozpočtu na roky 2007 až 2013. Členské krajiny britský návrh odmietli a žiadajú jeho zlepšenie. Britský minister zahraničných vecí Jack Straw naznačil, že Londýn predloží nové návrhy na budúci týždeň.
Blair sa včera zišiel s portugalským partnerom Josém Socratom a následne s partnermi z Fínska, zo Slovinska, Švédska a z Holandska. Dnes ho ešte čakajú rokovania s predstaviteľmi Írska, Grécka a Španielska. Ako posledný príde na rad predseda Európskej komisie José Manuel Barroso. Členské krajiny sú skúpe na slovo, zo stretnutí nie sú žiadne výstupy a ani sa neplánujú.
Britský návrh považujú ostatné krajiny za nedostatočný, pretože je príliš úsporný a v horizonte siedmich rokov ráta s objemom 847 miliárd eur a so škrtmi v štrukturálnych fondoch.

Absorpčná kapacita menej ako 30 percent
Podľa oficiálnych údajov sa nováčikom podarilo absorbovať od 16 do 27 precent z fondov od ich vstupu do únie, hoci skutočné číslo je omnoho vyššie, povedala včera komisárka pre regionálnu politiku Danuta Hübnerová. Jej vyjadrenie tak podporuje argument Británie, že redukcia fondov určených na pomoc chudobným regiónom ich výrazne nepostihne. Podľa poľskej komisárky sú však tieto výsledky porovnateľné s tými, aké mali iné krajiny po ich vstupe do únie. "Na základe faktúr, ktoré nám boli doručené do novembra, môžeme konštatovať, že absorpčná kapacita nových členov je medzi 16 až 27 percentami," povedala. "Keď vezmeme do úvahy, že ide len o počiatočné zbieranie projektov, tak to vôbec nie sú zlé čísla," dodala Hübnerová

Komisia odmieta miernejšie pravidlá
Európska komisia odmieta škrty pre nových členov, takisto ako akési kompenzačné opatrenia vo forme zmiernenia prísnych pravidiel pre čerpanie eurofondov. Hübnerová nesúhlasí s celkovou logikou britského postupu. Rozdelenie členov na dve skupiny s rôznym zachádzaním považuje za škodlivé a kontraproduktívne aj pre nováčikov. Zavedenie štvorročného namiesto trojročného obdobia na financovanie všetkých projektov podľa nej oslabí finančnú disciplínu v únii a vnesie do hospodárenia chaos, keď sa bude prechádzať na kratšie obdobie v roku 2010. Komisia podľa nej už navrhla dosť možností, ako pri financovaní veľkých projektov prekročiť trojročný limit. Povoliť financovanie bytového fondu priamo v texte dohody o rozpočte je podľa nej proti duchu zásady, že sa má investovať
hlavne do konkurencieschopnosti a pracovných miest. "Európska komisia vyrokovala dohodu s Európskou investičnou bankou a ďalšími verejnými bankami, aby sa zapojili do obnovy panelových domov výhodnými pôžičkami," povedala. Považuje to za lepšiu cestu, než na to masovo využívať európske fondy.

01 - Modified: 2003-02-03 14:18:28 - Feat.: 0 - Title: Pečené kurča obložené TOFU
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 10:35