StoryEditor

Všetky tri zasiahnuté hotely patrili Američanom

Boli to luxusné hotely v rušnej obchodnej štvrti jordánskeho Amánnu, všetky tri patrili Američanom a obľubovali ich zahraniční turisti, podnikatelia aj diplomati. Pre teroristov vynikajúca kombinácia na to, aby v nich pripravili tri simultánne krvavé útoky s čo najväčším počtom obetí.

Boli to luxusné hotely v rušnej obchodnej štvrti jordánskeho Amánnu, všetky tri patrili Američanom a obľubovali ich zahraniční turisti, podnikatelia aj diplomati. Pre teroristov vynikajúca kombinácia na to, aby v nich pripravili tri simultánne krvavé útoky s čo najväčším počtom obetí. Napriek tomu väčšina z 57 obetí a 115 zranených boli domáci Jordánčania. Medzi obeťami ani zranenými nebol podľa slovenského ministerstva zahraničných vecí žiaden slovenský občan. Agentúra AP však uviedla, že medzi obeťami sú aj Nemci, Číňania, Palestínčania, Egypťania, Saudskí Arabi a Iračania.
Hľadanie podozrivých
"Al-Kajdá a abú Músa Zarkáví sú určite zapletení do raketových útokov v Akabe spred pár mesiacov a, ako viete, ja si myslím, že (abú Músa Zarkáví) je hlavným podozrivým aj v tomto prípade, ale nemôžem to povedať s istotou," vyhlásil na adresu jordánskeho teroristu, ktorý vedie odboj v Iraku, vicepremiér Marván Muašír. Iracká odnož Al-Kajdy sa skutočne k útokom prihlásila. "Skupina našich najlepších levov podnikla nový útok na niektoré brlohy. Bolo vybratých niekoľko hotelov, ktoré jordánski despoti premenili na dvor pre nepriateľov viery, Židov a križiakov," píše sa v texte. Al-Kajdá ďalej podotkla, že hlavným dôvodom výberu týchto troch hotelov bolo to, že ich často na stretnutia využívajú americké a izraelské tajné služby.
Na hotely Grand Hyatt a Radisson SAS zaútočili dvaja atentátnici. V oboch sa v tom čase zabávali svadobčania. Do tretieho hotela Days inn sa atentátnik nedostal, auto s výbušninou muselo explodovať už pri vchode na parkovisko hotela, keďže neprešlo policajnou kontrolou.
"Mysleli sme si, že je to ohňostroj, ktorý patrí k svadbe. Potom som videl ľudí, ako padajú na zem, krv a tiež mŕtvych. Bolo to hrozné," povedal jeden zo svadobčanov v Radissone. Všade boli črepiny skla, krv postriekaná po bielych obrusoch. Hoci ženích aj nevesta prežili, obaja stratili otcov.
Obďaleč hotela Days Inn zahynulo päť ľudí. Čínske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že o život prišli traja členovia delegácie čínskej Univerzity národnej obrany, ktorá bola na návšteve Ammánu. Jeden člen delegácie sa pri útoku zranil. Obeťou sa stal aj obchodný atašé palestínskeho veľvyslanectva v Káhire Džihád Fatúh a zástupca riaditeľa Káhirsko-ammánskej banky na palestínskych územiach Musáb Chorma. Výbuch a tlaková vlna zničili tri autá zaparkované pred hotelom Days Inn, ktorý sa nachádza necelé dva kilometre od opevnenej izraelskej ambasády.
Sprísnená bezpečnosť
Okamžite po útokoch Jordánsko sprísnilo bezpečnostné opatrenia, hlavne v okolí hotelov a diplomatických misií. V uliciach hliadkujú ozbrojení policajti. Bezpečnostné jednotky zhabali niekoľko irackých automobilov a zatkli niekoľkých podozrivých, medzi nimi aj troch Iračanov, ktorí mali pri sebe mapy Ammánu. V súlade s nariadením premiéra Adnana Badrána zostali včera zatvorené školy a úrady, uzavreté pozemné hranice a na letiskách vládne sprísnený bezpečnostný režim.
Nemocnice prostredníctvom SMS správ vyzývali darcov krvi, aby pomohli zachrániť životy zranených.
Zasadala BR OSN
V súvislosti s útokmi včera mimoriadne zasadala aj Bezpečnostná rada OSN. Generálny tajomník OSN Kofi Annan zrušil plány na cestu do Jordánska a Iránu. V osobitnom vyhlásení však útoky ostro odsúdil a vyjadril nádej, že Valné zhromaždenie OSN čo najskôr dokončí prácu na konvencii o medzinárodnom terorizme, ktorá by štátom dala nové nástroje a legálny rámec na kolektívny boj proti terorizmu.
Prezident USA George W. Bush atentáty v Ammáne označil za barbarské činy a prisľúbil pomoc pri pátraní po ich páchateľoch, pretože útoky "opäť demonštrovali šialenú krutosť teroristov a vysokú daň, ktorú si vyberajú od civilizovanej spoločnosti". Vo vyhlásení, ktoré zverejnil Biely dom, Bush zopakoval, že Jordánsko je kľúčovým spojencom USA v boji proti terorizmu a "dostane takú pomoc, akú sme schopní ponúknuť".
Útoky v Ammáne odsúdil a sústrasť príbuzným obetí i celému jordánskemu ľudu vyjadril aj britský premiér Tony Blair, ako aj jeho francúzsky kolega Dominique de Villepin, podľa ktorého útoky opäť poukázali na potrebu zintenzívnenia spolupráce medzinárodného spoločenstva v boji proti terorizmu.
Európska únia a Severoatlantická aliancia takisto včera ostro odsúdili teroristické útoky. "Terorizmus je útokom na naše spoločné hodnoty," povedal vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Javier Solana.

01 - Modified: 2003-01-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Investori prechádzajú od akcií k dlhopisom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. máj 2024 13:55