StoryEditor

Británia môže zostať izolovaná

29.11.2005, 23:00

Informácie o plánovaných škrtoch v návrhu rozpočtu pre Európsku úniu na roky 2007 až 2013 z dielne britského predsedníctva rozhorčili nováčikov.
Londýn chce totiž radšej znížiť regionálnu pomoc pre nových členov o desať percent, ako by sa mal vzdať takzvaného britského rabatu, teda zľavy na platbách do európskej pokladnice. Vyplýva to zo zatiaľ nezverejneného návrhu, z ktorého začiatkom týždňa citovali britské a poľské médiá. Argumentom je, že nováčikovia aj tak majú problém s absorbovaním eurofondov. Spor okolo rozpočtu sa tak s blížiacim summitom Európskej únie (15. až 16. decembra) ešte viac vyostruje, čo rokovania nepochybne neuľahčí.
Poľský premiér Kazimierz Marcinkiewicz reagoval nekompromisne: "Budeme bojovať a vyhráme." Poľskí predstavitelia varovali, že zablokujú rozpočet, ak by sa výrazne zoškrtala pomoc pre poľské regióny.
Rovnako maďarský premiér Ferenc Gyurcsány považuje návrh úsporného rozpočtu, ako ho navrhuje Londýn, za neprijateľný. Podľa Gyurcsánya bude Rakúsko, ktoré prevezme predsedníctvo od Británie v januári, vhodnejším partnerom na dosiahnutie dohody na rozpočte. Aj preto nie je nutné tlačiť na jej dosiahnutie do konca roka za každú cenu.
Varovanie Londýnu vyslal aj český premiér Jiří Paroubek. "Pripomínam, že nové členské krajiny v snahe dosiahnuť dohodu urobili minulý rok v júni v Bruseli nemalé ústupky. Nepomohlo to. Dúfam, že si z toho všetci vzali ponaučenie," povedal. Paroubek na konferencii Konfederácie britského priemyslu v Londýne aj za účasti premiéra Tonyho Blaira vyzval úniu, aby pri hľadaní kompromisu nezabudla na zásadný cieľ. "Poskytnúť novým členským krajinám rovnakú šancu, aby úspešne dobehli ekonomickú úroveň najvyspelejších krajín únie. Šancu, akú mali predchádzajúci príjemcovia kohéznej politiky."
Slovenskí predstavitelia sa k informáciám európskych médií zatiaľ nevyjadrili. Čakajú na oficiálny návrh britského predsedníctva.
Hnev nováčikov ihneď využilo Francúzsko, ktoré sa snaží Britániu dostať do izolácie. Opäť vyzvalo Londýn, aby akceptoval zníženie rabatu. Francúzska ministerka pre európske záležitosti Catherine Colonnaová odmietla, že by hlavným sporom v diskusii o rozpočte boli dotácie pre farmárov. "Kľúčovým problémom rokovaní nie je spoločná poľnohospodárska politika. Je to britský rabat," povedala Colonnaová pre televíziu LCI.
Komentára sa nezdržal ani francúzsky prezident Jacques Chirac. Ten je presvedčený, že ide o pretrvávajúci spor medzi Blairom a jeho ministrom financií Gordonom Brownom. "Kým Tony Blair a Gordon Brown nevyriešia svoju líderskú krízu, neviem, ako by britské predsedníctvo chcelo dosiahnuť dohodu na rozpočte," citoval ho Guardian. Tento názor podľa denníka zdieľajú aj iní európski lídri. Británia napriek všetkému tvrdí, že dohoda na rozpočte je možná. Väčšina diplomatov je pesimistická. Európska komisia včera varovala pred zlyhaním decembrového summitu, pretože by sa únia mohla ocitnúť ešte v hlbšej kríze.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 22:03